Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Placerarna stöder Albrecht

I USA har MTG-chefen Hans-Holger Albrechts skämt om "niggrer" vållat oerhört upprörda känslor, inte minst hos New York Times, som nyligen gått in som partner i Metros Boston-upplaga.
I USA har MTG-chefen Hans-Holger Albrechts skämt om "niggrer" vållat oerhört upprörda känslor, inte minst hos New York Times, som nyligen gått in som partner i Metros Boston-upplaga. Other: AP
"Han är fantastiskt duktig". "Ibland är avbön bättre än avgång". "En repa i lacken". . MTG:s institutionella placerare backar upp förtagets vd Hans-Holger Albrecht, trots att han tvingats lämna sin styrelsepost i Metro efter sitt famösa nigger-skämt.

Upprördheten i USA över MTG-chefen Hans-Holger Albrechts misslyckade nigger-skämt har inte spritt sig över Atlanten.

DN har varit i kontakt en rad av MTG:s institutionella placerare och hållningen kan sammanfattas i "det här får styrelsen reda upp". Alla tycker givetvis att Albrechts uttalande är olämpligt, men de flesta verkar nöjda med styrelsens snabba agerande.

- Den här två år gamla historien är inte någon kris, säger Christer Elmhagen, vd på försäkringsbolaget AMF och delägare i MTG.

- Det är dock oroande att Kinnevik reagerat först när ett externt tryck uppstått. Därför ska vi ta upp en diskussion med Kinnevik och MTG om värderingsfrågorna.

Men Elmhagen har fortsatt förtroende för Albrechts sätt att leda MTG.

- Han är fantastiskt duktig.

Carina Lundberg, marknadschef på Folksam, är inne på samma linje.

- Ibland är en avbön bättre än en avgång. Se bara på Leila Freivalds som avgått en gång, inte har det hjälpt, säger Carina Lundberg på Folksam.

På Andra AP-fonden anser vd Lars Idermark att Albrechts så kallade skämt inte var särskilt begåvat.

- Det här är en repa i lacken, men ber man om ursäkt och vidtar åtgärder så är det en fråga för MTG:s styrelse, inte för ägarna, säger Lars Idermark.

Björn Lind, ägaransvarig på SEB, är inne på samma linje:

- Vi har fullt förtroende för att MTG:s styrelse handskas med den här frågan på ett omdömesgillt sätt, säger Björn Lind.

Lugnast verkar Thomas Halvorsen, vd på Fjärde AP-fonden, ta det:
- Det här hände för två år sedan. Jag delar MTG:s styrelseordförandes syn och har fullt förtroende för Hans-Holger Albrecht. Punkt slut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.