Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Plånboksförstärkningarna kom i höstas

Inga nya pengar i plånboken i vårbudgeten. Arkivbild.
Inga nya pengar i plånboken i vårbudgeten. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Vårbudgeten innehåller inga direkta satsningar som rör svenskarnas privatekonomi. Plånboksförstärkningarna kom i höstbudgeten och har genomförts eller håller på att genomföras. 

Regeringens vårändringsbudget ska innehålla förslag till förstärkningar inom områden där det har visat sig att det behövs mer pengar. Det vanliga är alltså att den inte innehåller detaljerade förslag som höjda bidrag och sänkta skatter.

Men de senaste åren har det gjorts avsteg från den principen. Vårbudgeten 2015 innehöll till exempel en rad förslag som inte gick igenom när regeringens höstbudget röstades ner i riksdagen hösten 2014. Därför kom förslag som till exempel höjning av taket i a-kassan, höjt underhållsstöd samt begränsningar av rut- och rotavdragen i vårbudgeten.

Vårbudgeten 2016 var också mager för den som letar efter plånboksfrågor. Men den innehöll några förslag som utökat rutavdrag och höjd skatt på alkohol och tobak.

Det mest intressanta 2016 var de löften som fanns i vårpropositionen. Där utlovades bland annat höjda barnbidrag, sänkt skatt till pensionärer och höjt tak i sjukförsäkringen.

Löftena från 2016 blev skarpa förslag i höstas när regeringen lade sin valbudget. Tanken är att förbättringarna  ska ha trätt i kraft före valet så att väljarna märkt av kassaförstärkningen. 

Här är förslagen från i höstas:

PENSIONÄRER

Sänkt skatt: Skatten sänktes på pensionsinkomster mellan 10.000 kronor i månaden och 35.000 kronor i månaden från den 1 januari i år. Det gjorde att skatten på löne- och pensionsinkomster blev lika på inkomster upp till 17.000 kronor i månaden. Skattesänkningen blev som mest 5.000 kronor per år. Regeringen vill sänka skatten på pensionsinkomster även 2019 och 2020 ska skatteskillnaden mellan löne- och pensionsinkomster var borta.

Höjt bostadstillägg: Bostadstillägget för pensionärer har höjts så att det högsta möjliga bidraget är 5.560 kronor i månaden. Det är 470 kronor mer per månad än i dag. Höjningen skedde genom att taket för den högsta hyran höjdes från 5.000 kronor i månaden till 5.600 kronor per månad.

För en hyra upp till 5.000 kronor i månaden höjdes ersättningen från 95 till 96 procent plus 340 kronor. På de 600 kronorna, som taket höjs med, blev ersättningen 70 procent, alltså 420 kronor. Beloppen avser ogifta pensionärer, för gifta gäller halva beloppen.

 

SJUK- OCH AKTIVITETSERSÄTTNING

Höjt bostadstillägg: Bostadstillägget har höjts på samma sätt och till samma nivå som för ålderspensionärer som fyllt 65 år. Den högsta ersättningen blir 5.560 kronor i månaden, 470 kronor mer än i dag.

Höjd garantiersättning

Ersättningen har höjts med 300 kronor per månad till 9.447 kronor per månad för den som har hel ersättning och har fyllt 30 år.

Sänkt skatt: Skatten sänktes genom en skattereduktion. För den som fyllt 30 år och har högsta möjliga ersättning, 18.360 kronor i månaden blev sänkningen ungefär 200 kronor i månaden. För den som enbart har garantiersättning, har hel ersättning och fyllt 30 år sänktes skatten med ungefär 130 kronor i månaden. Beloppen gäller en genomsnittlig kommunalskatt på 32,12 kronor.

 

BARN OCH FAMILJ

Höjt barnbidrag: Barnbidraget höjdes med 200 kronor i månaden till 1.250 kronor i månaden den 1 mars. Studiebidraget för gymnasieungdomar höjdes också med 200 kronor den 1 mars men pengarna betalas ut retroaktivt för månaderna mars – juni först i juli. Från juli kommer höjningen varje månad.

Underhållsstöd: Underhållsstödet har höjts med 150 kronor i månaden till 1.723 kronor i månaden för barn i åldrarna 11 till 14 år. För dem som är 15 år och äldre höjs stödet med 350 kronor i månaden till 2.073 kronor. Underhållsstöd betalas ut av Försäkringskassan till ensamstående föräldrar när den andra föräldern inte kan eller vill betala.

Gratis kollektivresor: Kommunerna kan få statsbidrag på 350 miljoner kronor per år i tre år för att unga ska kunna åka gratis i kollektivtrafiken på sommarlovet. Målgruppen är unga i årskurserna 6–9 samt de två första årskurserna i gymnasiet.

Mer sommarlovsstöd: Sedan 2016 kan kommunerna få bidrag från regeringen med 200 miljoner kronor per år till sommaraktiviteter för barn och ungdomar i åldrarna 6–15 år. Åren 2018–2020 byggs stödet ut med ytterligare 250 miljoner kronor per år och ska gälla alla skollov.

Mer fritidsstöd: I vårbudgeten satsar regeringen 700 miljoner kronor extra till fritidsverksamhet för barn och unga.

 

SKATTER

Fackföreningsavgift: Från den 1 januari 2018 infördes skattereduktion för fackföreningsavgift. Skattereduktionen är 25 procent. Det gör att den som till exempel betalar 400 kronor i månaden, 4.800 kr per år, får skatten sänkt med 100 kronor i månaden eller 1.200 kronor per år. Att det är en skattereduktion och inte ett avdrag gör att alla som betalar samma summa i avgift får lika stor skattelättnad oavsett inkomst. Skattereduktionen kommer att märkas först vid deklarationen av inkomsterna för 2018.

ISK och Kapitalförsäkring:

Tidigare schablonbeskattades sparande i Investeringssparkonto och Kapitalförsäkring genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan den 30 november året innan plus 0,75 procentenheter. Från den 1 januari 2018 multipliceras kapitalunderlaget med statslåneräntan plus 1 procentenhet.

Flygskatt: Den 1 april infördes skatt på flygresor. Skatten är 60 kronor för inrikes resor och resor inom EU, 250 kronor för resor på högst 600 mil utanför Europa, samt 400 kronor för längre resor. Skatten gäller alla resenärer som fyllt 2 år.

Utlandsskatt höjs: Den så kallade Sink-skatten, inkomstskatten för personer som bor i utlandet har höjts från 20 till 25 procent.

Personaloptioner: Anställda i mindre företag slipper betala inkomstskatt på personaloptioner och arbetsgivaren slipper betala arbetsgivaravgift. I stället blir det kapitalskatt när värdepappren som optionerna bytts mot säljs. De nya reglerna gäller företag med upp till 50 anställda och en nettoomsättning eller balansomslutning på högst 80 miljoner kronor. 

 

PERSONBILAR

Dyrare tjänstebilar

Förmånsvärdet för tjänstebilar har höjts. Förarna beskattas dessutom för förmånsvärdet av trängselskatten.

Högre fordonsskatt 

Nya bilar med höga utsläpp får höjd årlig fordonsskatt i tre år.  Ju mer bränsle bilen drar, desto högre blir skatten. Skattehöjningen gäller bilar som registreras från och med 1 juli i år och som släpper ut över 95 gram koldioxid per kilometer. Samtidigt slopas den femåriga skattebefrielsen för miljöbilar.

Ny miljöbilsbonus

Miljöanpassade fordon med låga utsläpp av koldioxid får en bonus på upp till 60.000 kronor från 1 juli. 

 

ÖVRIGT

Höjt studiebidrag: Bidragsdelen i studiemedlen höjs med 300 kronor från den 1 juli. Efter höjningen blir totalbeloppet vid heltidsstudier 2.611 kr per vecka, varav 791 kronor är bidrag och 1.820 kronor är lån.

Körkort med CSN-lån: Långtidsarbetslösa i åldrarna 18–47 år kan få CSN-lån för att ta B-körkort. Från 2019 blir detta möjligt även för 19–20-åringar som slutfört en gymnasieutbildning.

Karensdagar i a-kassan

Antalet karensdagar i a-kassan har sänkts från sju till sex dagar. Det innebär att den som blir arbetslös kan få ersättning från dag sju i stället för dag åtta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.