Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Planer på supersnabb tåglinje mellan Sverige och Finland

En möjlig framtid för resor över Östersjön, enligt företaget Hyperloop technologies.
En möjlig framtid för resor över Östersjön, enligt företaget Hyperloop technologies. Illustration: Hyperloop technologies

En helt ny sorts tåg kan komma att förbinda Norrtälje och Åbo. Förhoppningen är att ny teknik ska möjliggöra hastigheter på över 1.000 kilometer i timmen, rapporterar Sveriges Radio.

Hyperloop technologies heter det amerikanska företag som arbetar med idén om den nya höghastighetslösningen som man vill förverkliga inte bara mellan Finland och Sverige, utan på flera håll.

– Vi letar efter de intressantaste platserna i världen där det finns en historia av innovation, där det finns möjlighet att få ihop finansiering och samarbeta med privata investerare, säger företagets vd Rob Lloyd till Sveriges Radio.

Lloyd presenterade planen på en fast förbindelse med tunnlar och broar mellan Norrtälje och Åbo via Åland på ett seminarium på finska ambassaden i slutet av november. Tanken är att ett slags tåg ska köras i en tub med extremt lågt lufttryck, vilket ska göra att man kommer upp i hastigheter på över 1.000 kilometer i timmen.

– Det betyder att vi kanske kan knyta samman Stockholm, Norrtälje, Mariehamn, Åbo och Helsingfors till en region. Då är det fritt att bosätta sig var som helst i den regionen, säger Mårten Fröjde, styrelseordförande för Företagarna på Åland.

Det kan låta osannolikt, men enligt Sveriges Radio har planerna på det nya transportsystemet stöd av bland andra Elon Musk, som grundade betalsystemet Paypal och elbilstillverkaren Tesla. Ett av Musks företag har utlyst en tävling om den tekniska lösningen, varav Hyperloop technologies är ett.

Fortfarande är deras projekt på ett tidigt stadium. Nästa höst ska en förstudie om realismen i det hela presenteras. Men sedan kan det gå fort, enligt Rob Lloyd på Hyperloop technologies:

– Vi hoppas ha tre platser i världen där kontrakten är klara och vi kan starta någon gång mellan 2017 och 2020, och ser gärna att Sverige är ett av dem, säger han.

Läs mer. Flyg med utsikt
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.