Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Planering i god tid gav renovering i höst

Brigitte Hedberg förberedde renoveringen av villan långt i förväg och det hade hon nytta av när de nya rotreglerna blev aktuella. Hon kontaktade företaget redan förra året och i våras bestämde de att arbetet skulle börja nu i augusti.

Brigitte Hedberg bor i en villa strax utanför Stockholm med man och barn. De hade funderat en längre tid på att bygga om och renovera huset innan det till slut blev av.

– Vi gör ett omfattande arbete och det kan man inte göra efter att ha tänkt på det i två veckor. Så stora saker kräver att man funderar ett halvår eller ett år och tar in offerter, säger hon.

Planen var att flytta tvättstugan, som också blir badrum, från ett rum bredvid köket till en del av garaget. Köket ska bytas ut och bli större och ombyggnaden påverkar även utrymmena som ligger i anslutning till de ytor som byggs om.

– Det gör att vi måste flytta elcentralen, värmepumpen och vatten­ledningarna, säger Brigitte Hedberg.

De fick en offert som de var nöjda med men valde till sist att skjuta fram projektet till året därpå.

– Vi hade mycket annat att göra förra året och visste att det skulle ta mycket tid att bygga om, säger Brigitte Hedberg.

De kontaktade företaget och berättade att de ville vänta till våren eller efter sommaren 2015. I våras, när de bestämde sig för att göra ombyggnaden vid den senare tidpunkten, hade ruschen efter hantverkare börjat. Sannolikt för att regeringens planer på att försämra rotavdraget blev kända då.

– Men det var aldrig några problem. De hade lovat att göra arbetet och vi hade redan en färdig offert, säger hon.

Det visade sig vara tur. De hade begärt in en offert från ytterligare ett företag men det drog sig plötsligt tillbaka.

– Jag blev lite paff jag när fick ett sms där det stod att de inte hade tid att göra jobbet, säger Brigitte Hedberg.

Nu spelade det egentligen ingen roll i det här fallet eftersom de hade mycket goda erfarenheter av det aktuella företaget som de använt sig av tidigare för att renovera badrummet.

– Vi var väldigt nöjda och det är viktigt att de man anlitar är noggranna och ärliga och gör ett bra jobb, säger Brigitte Hedberg.

Men hon har också stött på problem när hon velat anlita företag för ­mindre jobb.

– Det har varit svårt att hitta ­någon som kan göra målning och tapetsering.

Brigitte Hedberg uppskattar rotavdraget men har svårt att svårt att förstå stressen inför årsskiftet när avdraget sänks från 50 till 30 procent.

– Det är bra att rotavdraget finns men det känns lite hysteriskt just nu.

Nu är arbetet i full gång. Plattsättaren Maciej Sawicki på företaget Dåberman Kök och Badrum har kaklat och lagt klinker i den nya tvättstugan. Nu fortsätter arbetet med att göra i ordning köket och de övriga utrymmena.

Han känner också av den ökade efterfrågan på hantverkstjänster.

– Vi har alltid mycket att göra men det är ännu mer nu, säger han.

Rutavdraget infördes den 1 juli

Rutavdraget infördes den 1 juli 2007 och det nuvarande rotavdraget den 8 december 2008. I början fick privatpersonerna själva ansöka om avdraget men sedan 2009 används fakturamodellen. Den innebär att företagen tar betalt av kunden och sedan får avdragsbeloppet från Skatteverket.

I samband med att fakturamodellen infördes fick rut- och rottjänsterna samlingsnamnet hustjänster.

För att få avdragen måste man ha fyllt 18 år och betala skatt i Sverige. Det går bara att få rut- och rot­avdrag för arbetskostnaden. Material- och reskostnader är till exempel inte avdragsgilla.

Det går att få avdrag för arbeten som utförs i den egna bostaden, men även i föräldrarnas bostad om de är bosatta i Sverige.

Den som utför arbetet åt sig själv kan inte få avdrag och det går inte att anlita släktingar. Men det är tillåtet att anlita ett eget bolag om någon annan än man själv gör arbetet.

För att få rotavdrag måste arbetet utföras i ett småhus, en ägarlägenhet eller en bostadsrätt som ägs av den som vill ha avdraget.

Det går att få rotavdrag för reparationer, om- och tillbyggnader. Med undantag för om - och tillbyggnader av hus som är fem år eller yngre.

Rutavdraget går att få även i hyresrätt och fritidshus. Det gäller för båda bostäderna vid dubbel bosättning och i länderna inom EES-området.

Det går till exempel att få rutavdrag för städning, flyttstädning, barnpassning, snöskottning, tvätt och strykning.

Fakta. Rot- och rutavdrag

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.