Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Planerna på djuphamn i Lysekil skrotas

Other: Peter Claesson

Planerna på en djuphamn i Lysekil avbryts. Det kinesiska bolag som visat intresse för att bygga hamnen har meddelat att man på grund av den omfattande kritiken inte tänker gå vidare med projektet.

Det var i november i fjol som det jättelika projektet presenterades. Lysekils kommun meddelade att man fått en förfrågan från det kinesiska företaget Sunbase om att bygga en djuphamn i Brofjorden utanför Lysekil.

Det Hongkongbaserade företaget ville också investera i infrastruktur som vägar och järnvägar i området. Projektet, som presenterades av en grupp svenska konsulter, väckte skarp kritik och nu avbryts det.

Enligt kommunalrådet Jan-Olov Johansson (S) är orsaken den kraftiga kritik som förslaget fått utstå i massmedier och sociala medier.

– Det är det skälet som kineserna har angett. Det här tog ju en faslig fart och det är klart att den här negativa publiciteten slår mot företaget. Vi är väl inte helt överraskade över att de drar sig ur, säger Johansson.

Dagens Nyheter är en tidning som skrivit om planerna, som fått stark kritik av miljöskäl men också för att en djuphamn i området med kinesiska ägare ansågs kunna få säkerhetspolitiska konsekvenser.

Den gigantiska satsningen var bara på planeringsstadiet och kommunen hade bett Sunbase om svar på en rad frågor. Enligt Jan-Olov Johansson kommer de konsulter som varit engagerade i frågan inte att färdigställa och presentera frågeunderlaget som Lysekils kommun skickat och bett om svar på vid månadsskiftet.

Kommunen, som vädrade arbetstillfällen, hade inledningsvis ställt sig försiktigt positiv till planerna och Johansson  förklarar att kommunledningen gärna velat ha den större utredning av området som Sunbase föreslagit att man skulle stå för.

– En sådan utredning hade vi som kommun kunnat ha god användning för. Normalt är det ju skattepengar går till detta och här fanns det ett företag som sade sig vara villigt att betala, säger Johansson.

De kinesiska planerna visar att området i Brofjorden, som skulle kunna trafikeras av de största containerbåtarna, är intressant och Johansson utesluter inte att planerna en dag kan förverkligas. Även andra företag har visat intresse.

– Vi håller på med ett översiktsplanarbete och efter det får vi ta ställning till om det här är intressant eller inte. Men just nu ligger planerna på is, säger han. 

Läs mer: Kinesisk jättehamn i Lysekil möter motstånd 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.