Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Planet som ska flyga turister till rymden

00:41. Virgin Galactic presenterar nu sitt nya rymdskepp som i framtiden ska kunna flyga turister till rymden.

På fredagen presenteras nya SpaceShipTwo – den flygplansmodell som rymdflygbolaget Virgin Galactic hoppas kunna använda för att ta med sig betalande passagerare till rymden.

Virgin Galactic är inte det enda företaget som vill ta en del av en framtida marknad för rymdturism, men kanske det mest framträdande. Grundaren, miljardären Richard Branson, som också ligger bakom reguljärflygbolaget Virgin Atlantic, har genom hela sin karriär varit duktig på att skapa rubriker för sina projekt.

Däremot var rubrikerna av det dystra slaget senast SpaceShipTwo skulle testflygas. Då, i oktober 2014, bröts planet isär och kraschade i Mojave-öknen i Kalifornien. En av piloterna omkom.

På fredag visar Virgin Galactic upp en ny modell, även nu i Mojave-öknen. Den här gången kommer farkosten att hålla sig på marken, innan ytterligare tester har genomförts.

”När vi firar slutet på en kritisk fas uppmärksammar vi samtidigt en ny fas då vi fokuserar på fler tester, och i slutändan, historiens första satsning på kommersiella bemannade rymdflygningar”, skriver Virgin Galactic i ett pressmeddelande.

SpaceShipTwo flygs av två piloter och har plats för upp till sex passagerare. Den kommer att flyga till en höjd av 100 kilometer, vilket är där rymden börjar.

Hundratals förhoppningsfulla har redan betalat för en plats ombord – priset är 250.000 dollar (drygt 2,1 miljoner kronor) för en biljett.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.