Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Plugga rätt och få bättre resultat på högskoleprovet

03:49. Här får du tips på hur du lyckas med högskoleprovet.

Det är hög tid att börja förberedelserna inför höstens högskoleprov som är om en månad. Här är teknikerna som kan höja ditt resultat.

Vissa förbereder sig mer än andra inför högskoleprovet. Det som står fast är att de som pluggar lyckas bättre på provet än de som inte gör det.

– Ja, framför allt har vi sett att det är bra att repetera matematiken. Prestationsanalyser har visat att de språkliga testerna blir bättre med åren medan de yngre provdeltagarna gör bättre ifrån sig på matematiken, just för att kunskapen är mer färsk i huvudet, säger Eva Holmestig på universitets- och högskolerådet.

Bara genom att gå igenom gamla prov kan resultatet förbättras, menar Eva Holmestig. 

– Det är egentligen som med allt annat, man behöver förbereda sig för att prestera bättre, säger hon.

Men det gäller också att plugga rätt. Björn Liljeqvist har under många år lärt ut studieteknik för gymnasie- och högskolestudier och han menar att talang och ambition inte får samma effekt utan rätt teknik.

– I högre studier behövs en balans mellan att bekanta sig med de saker man ska lära sig längre fram, och att lära in saker man har bekantat sig med sedan tidigare. Förståelse tar tid. Jag behöver inte begripa allt omedelbart, det kommer så småningom.

Ingen lär sig direkt, menar Björn Liljeqvist, och att låta lärandet ta tid är väldigt viktigt.

– Du måste först ta in ämnet och starta processen. Sen kommer det hända saker i bakgrunder, och i mellanrummet mellan första gången du tar in informationen och nästa gång du tar upp det kommer det vara en stor skillnad.

Så kallade repetitionstekniker är sedan viktiga för att inte glömma det vi lärt oss.

– Ett inlärningspass bör följas av en paus på cirka 10 minuter, därefter förhör vi oss själva. Då brukar det sitta till dagen efter. Repetera igen efter en dag, en vecka, en månad, så sitter kunskapen kvar riktigt länge.

Ett vanligt fenomen är att hetsplugga under dagarna just innan provet. Det kan dock leda till att det låser sig när det väl är dags att skriva, säger Björn Liljeqvist.

– Det är viktigt att spara mental kraft till den ansträngning provet faktiskt utgör. Det är bra att vara förberedd men man ska inte heller trötta ut sig innan provet, säger Björn Liljeqvist.

Sociala medier är för många en bov när det gäller att koncentrera sig. Ett sätt att hålla fokus när mobilen blinkar är att tidsinställa Facebook-besöken, säger Björn Liljeqvist.

– Efter fem minuter kommer det att krypa i kroppen och då är tricket att lägga märke till den impulsen, ta ett djupt andetag och säga nej. Sedan, när timern är klar, då kollar jag Facebook.

Höstens högskoleprov skrivs den 21 oktober.

Pluggtips inför högskoleprovet:

1. Exponera dig så tidigt som möjligt för det du vill lära dig. Titta på så många gamla prov som möjligt i ett tidigt skede, eller läs en bok som innehåller ord som brukar förekomma i provet.

2. Läs i korta pass – ta korta pauser – memorera – repetera

3. Sätt en timer på sociala medier

4. Använd appar för att öva memorering, ANKI och Memrise.com är två exempel.

5. Visuell guide: Använd en penna för att följa meningen du läser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.