Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Pokerrobot friad i hovrätten

Svea hovrätt friar en grupp män för att ha låtit roboten "Maggie" spela nätpoker för miljoner mot vanliga människor. I tingsrätten fälldes de för grovt bedrägeri.

Hovrätten lägger stor vikt vid att roboten var en "kass kopia" och inte förstod mänsklig psykologi.

DN har tidigare rapporterat om "Maggie", en mjukvarurobot som fem män lät spela på nätpokersajter. Åklagaren hävdade att roboten deltog i 8,2 miljoner pokerhänder, använde 15 konton och drog in miljontals kronor. Kvittat mot förluster och spel där roboten hade mänsklig hjälp återstod minst 760 000 kronor i vinst, enligt åtalet.

Eftersom motspelarna inte visste att de mötte en robot, fälldes männen i tingsrätten för grovt bedrägeri.

Men nu har Svea hovrätt rivit upp tingsrättens beslut. Den friande domen vann laga kraft förra veckan.

Hovrätten ser det som bevisat att roboten har använts och skriver att motspelarna visserligen har förts bakom ljuset. Omkring 25 000 personer uppgavs ha mött "Maggie" i stället för en mänsklig motspelare, men tingsrätten justerade siffran till 5000.

Men rätten är inte övertygad om att roboten ökade vinstchanserna. En av de åtalade har beskrivit hur de försökte ge Maggie en del av deras skicklighet, men att roboten bara blev en "kass kopia" av dem. En annan betonade att den inte begrep de psykologiska aspekterna när den ställdes inför mänskliga motspelare.

Polisen har inte kunnat granska mjukvaran närmare, enligt åklagaren bland annat eftersom datorer som belagtogs var krypterade. En av de friade männen säger till DN att detta är fel. Enligt honom fick polisen tillgång till all kod och annat tekniskt material, men lyckades ändå inte starta programmet. 

Därför lägger Svea hovrätt stor vikt vid påståendena om Maggies brister och slår fast att chanserna att vinna inte ökade jämfört med om Maggies skapare hade spelat själva.

Pokerroboten togs i bruk 2012. En tidig morgon året därpå slog polis till mot nio adresser i en samordnad aktion.

I åtalet beskrev åklagaren verksamheten som "planerad och organiserad brottslighet som skett systematiskt och i större omfattning".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.