Förlustsiffrorna lyser röda för elbilsbolaget Polestar, som har Volvo Cars som största ägare med 49,5 procent av aktierna. Framförallt målas framtiden i svart av marknaden på börsen.
Kursen har sedan börsintroduktionen vid midsommartid 2022 gått ner med över 80 procent. Sedan årsskiftet har kursen närmast halverats till 2,84 dollar. Inte heller den senaste rapporten den sista augusti föll aktieköparna i smaken. Bara sedan dess är nedgången nära 15 procent. Inte ens nyheten för några dagar sedan att bolagen lanserar en smart telefon i Kina i december förslog.
De stora förlorarna är Volvo Cars som äger 49,5 procent och Geely med 45 procent. Men även skådespelaren Leonardo DiCaprio äger en aktiepost.
Leonardo DiCaprio. Foto: Richard Shotwell/AP
– Andra kvartalet var en besvikelse. Försäljningen av bilar går trögare och målet att sälja 290 000 bilar 2025 är mer osäkert, säger Hampus Engellau, fordonsanalytiker på Handelsbanken Capital Markets.
Han fortsätter:
– Det finns också en osäkerhet kring kapitalbehov för bolaget.
Engellau pekar också på att elbilsbolag haft en generell nedgång på börsen, men återhämtat sig.
– Men återhämtningen gäller inte Polestar. Här ser jag osäkerhet kring kapitalbehovet och dålig försäljningsutveckling som huvudorsaker.
I dag säljs endast modellen Polestar 2. Det är en elbil i mellanklassen och närmast identisk med Volvos elbilsmodeller XC40/C40 Recharge. Den är framför allt i samma klass som Tesla Model 3.
Polestars Model 2 börjar bli gammal. Nyligen gjordes en ansiktslyftning med bland annat ett bättre batteri.
– De kommande modellerna 3 och 4 är dyrare, större och inte samma volymbilar. Det gör att ansiktslyftningen på Polestar 2 blir otroligt viktiga att nå säljmålen, säger Hampus Engellau.
Det är ännu osäkert hur konkurrensen från nya elbilsmärken och prissänkningar från Tesla påverkar, menar Engellau.
– Men de nya kinesiska alternativen som kommit har varit mycket konkurrenskraftiga, säger han.
Vd Thomas Ingenlath pekar på att bolaget levererar fler bilar och att han ser att ökningen fortsätter. Frågan är om han når målen. Foto: Jonas Fröberg
Det svensk-kinesiska elbilsbolaget Polestar är en avknoppning från Volvo Cars.
Det började med att Volvo Cars i skymundan 2015 köpte Polestar Performance AB – som utvecklat upptrimmade versioner av Volvobilar som lackerades smurfblå.
Det höjdes på ögonbryn. Få utanför de oljedoftande biltävlingsleden hade kännedom om det grabbiga Polestar. Men anledningen, enligt flera källor, var att Volvo Cars ledning ville höja värdet på sitt bolag inför den kommande börsintroduktionen.
Sedan avknoppades Polestar vid midsommar 2022. Den första modellen är i princip en Volvo. Men kommande modeller är mer Polestar-specifika.
I våras presenterade Polestar sin senaste modell – Model 4 – på bilmässan i Shanghai. Polestar 4 har en kamera på taket i stället för bakruta. Bilen ska börja levereras nästa år med priser från 700 000 kronor.
Polestars rörelseförlust uppgick det andra kvartalet till 274 miljoner dollar eller 3 miljarder kronor, vilket ändå är bättre än förlusten var 627 miljoner dollar, vid samma vid förra året.
Vd är Thomas Ingenlath och ordförande är Volvo Cars förre vd Håkan Samuelsson. Huvudkontoret ligger i Göteborg men bilarna tillverkas i Kina.
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.