Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 11:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/polisen-varnar-bedragerier-med-investeringar-kommer-att-oka/

Ekonomi

Polisen varnar: Bedrägerier med investeringar kommer att öka

Foto: Tomas Ohlsson

Allt fler tycks drabbas av investeringsbedrägerier. Både polisen och Finansinspektionen får in fler anmälningar och tips än tidigare, och polisen ser inget stopp på utvecklingen.

– Det här kommer fortsätta växa totalt sett i Sverige, säger Jan Olsson på polisens nationella IT-brottscentrum. 

DN har tidigare i veckan berättat om den tidigare kapitalförvaltaren ”Eva”, 63, som lurades på miljonbelopp i ett långdraget investeringsbedrägeri. Hon är långt ifrån ensam om att ha gått i fällan. 

Hittills i år har 1.182 personer anmält att de utsatts för investeringsbedrägerier, enligt Brottsförebyggande rådets preliminära siffror. Bara under årets tredje kvartal gjordes 586 anmälningar. Det kan jämföras med 210 under det första kvartalet och 562 hela förra året.

Trots informationssatsningar från banker och myndigheter tror polisen att antalet anmälningar kommer fortsätta växa.

– Ju mer vi preventivt vi jobbar med att informera om det här så minskar ökningen. Men totalt sett kommer det fortsätta öka i Sverige, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på polisens nationella IT-brottscentrum.

Jan Olsson, kriminalkommissarie på polisens nationella IT-brottscentrum. Foto: Kevin Chang

Även Finansinspektionen, FI, ser en ökning av personer som utsatts för investeringsbedrägerier. Lars Malmström är avdelningschef på FI:s konsumentavdelning. I början av året tog myndigheten emot omkring ett tips var fjortonde dag gällande företag eller aktörer man tror sysslar med den här typen av bedrägeri. 

– Nu är det flera varje dag som hör av sig och berättar. Det har ökat högst markant och uppläggen liknar varandra, säger Lars Malmström, som befarar att det kan finnas ett stort mörkertal. 

– Det är svårt för oss att veta precis eftersom alla inte anmäler till oss. Vi är tacksamma för de tips vi får och vi säger också att de ska polisanmäla, men även polisen konstaterar ju att det bara är toppen av ett isberg, säger han. 

En orsak till den ökade strömmen av anmälningar och tips tros vara bedragarnas förändrade sätt att hitta sina offer. Tidigare har det, Enligt Lars Malmström, varit vanligare att de aktivt väljer ut personer med stort kapital och kontaktat dem med erbjudanden om påhittade investeringar. Numera får bedragarna i stället offret att söka sig till dem, via bluffannonser och påhittade nyhetsartiklar på nätet. 

Lars Malmström, avdelningschef för konsumentenheten på Finansinspektionen. Foto: Finansinspektionen

Det har gjort att det inte främst är människor med mycket pengar som drabbas längre. 

– Man skulle kunna beskriva det som att de går ut bredare. De som ska bli lurade profilerar eller väljer ut sig själva genom att klicka på de här sidorna, säger Lars Malmström. 

Även Jan Olsson ser en koppling till bluffannonserna och de falska nyhetsartiklarna. 

– Det här med annonserna kulminerade för mellan ett halvår och ett år sedan, och det tar alltid ett bra tag innan folk inser att de är lurade. Det är där vi börjat hamna nu under hösten, säger han.

I de fall en person redan drabbats finns det finns ofta väldigt lite polisen kan göra. Flera drabbade som DN varit i kontakt med berättar om hur de anmält brotten och kort därefter fått avskrivningsbeslut i brevlådan. 

– Det är svårt. Speciellt eftersom de använder länder vi inte har något bra samarbete med. Det är ett sätt att förhindra att vi ska ha möjlighet att spåra vilka de riktiga huvudmännen är som ligger bakom allt det här, säger Jan Olsson.

Chansen för en drabbad att få tillbaka sina pengar är ”löjligt liten”, enligt honom. Polisen kan kontakta banken och be dem skicka pengarna, men då krävs först och främst att pengarna finns kvar på mottagarkontot. Sedan måste banken finnas i ett land där svensk polis har rätt att kräva dem tillbaka.

– Så är det tyvärr sällan. Pengarna försvinner nästan omgående, säger Jan Olsson. 

Eftersom svensk polis inte har möjlighet att kräva varken pengar eller information från alla utländska banker är hans råd att anmäla brottet till polisen i det land dit man skickat pengarna.

– Det gör inget om man anmäler till oss i Sverige också för det hjälper oss att se omfattningen av det här, men det är större chans att komma någon vart om man anmäler i det andra landet, säger Jan Olsson. 

Finansinspektionen har en varningslista där de hänger ut aktörer som erbjuder investeringar eller finansiella tjänster till svenska konsumenter, utan att ha rätt tillstånd och licenser. Den listan består i dag av 10.169 namn och den växer hela tiden. 

Dels växer den tack vare tips från konsumenter och drabbade, dels tack vare tips från tillsynsmyndigheter i andra länder.

– Varningarna generellt i världen ökar, men inte lika dramatiskt som den ökning av kontakter och tips vi har sett här i Sverige. Jag känner mig tämligen säker på att det beror på en ökad volym av personer som försöker lura andra, säger Lars Malmström.

Läs mer: Banken kan ha missat bedrägeriöverföringar 

Lumpna trick som handlar mer om människor än teknik