Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 03:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/politiker-vill-behovsprova-barnbidraget/

Ekonomi

Politiker vill behovspröva barnbidraget

Barnbidraget är 1.250 kronor för den som har ett barn.
Barnbidraget är 1.250 kronor för den som har ett barn. Foto: Magnus Hallgren

Politiker i flera riksdagspartier tar upp frågan om att förändra barnbidragets utformning, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Rätta artikel

– Problemet är helt enkelt att folk som inte behöver bidrag får bidrag. Jag tycker att vi ska ha generösa bidrag till dem som faktiskt behöver det, men inte sprätta pengar hej vilt omkring oss, säger Liberalernas riksdagsledamot Joar Forssell, till Ekot.

Han anser att barnbidraget ska vara behovsprövat, i stället för att som i dag betalas ut automatiskt till föräldrar med barn under 16 år.

Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande Magnus Ek föreslår i en motion att barnbidraget ska behovsprövas.

– Jag tror att det är en dålig idé att ha väldigt generella bidrag, som går även till folk som kanske inte har behov av dem, samtidigt som vi har ett behov av att prioritera statens resurser och se till att välfärden fungerar för alla människor i hela landet, säger han.

Även moderata riksdagsledamoten Jan Ericson vill se över möjligheten att begränsa barnbidraget.

Läs även: Så vill partierna förändra barnbidraget  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt