Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 13:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/politikerna-besvikna-goteborg-forlorar-pa-budgeten/

Ekonomi

Politikerna besvikna: ”Göteborg förlorar på budgeten”

Göteborgs kommunpolitiker är besvikna på statsbudgeten för 2020. Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringens höstbudget innehåller en satsning på 3,5 miljarder kronor i höjt stöd till landets kommuner. För Göteborgs del blir det ett tillskott på nästan 200 miljoner.

Ändå är stadens politiker kritiska.

– Ser man till förändringen i utjämningssystemet så förlorar Göteborg pengar, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Ett tillskott på 195,9 miljoner kronor, plus ytterligare 32,7 miljoner som är öronmärkta för arbetet mot segregation, det borde få Göteborgs kommunpolitiker att jubla.

Ändå får finansminister Magdalena Anderssons (S) budget ett svalt mottagande i Göteborg.

– Vi tycker att budgeten är en besvikelse. Vi har tittat på den och kan inte se att den innehåller några pengar som vi inte har räknat med sedan tidigare. Stadsledningskontorets bedömning är att det här redan är aviserat, säger Axel Josefson (M), ordförande i Göteborgs kommunstyrelse.

Regeringen har tidigare under hösten presenterat förändringar i det kommunala utjämningssystemet som för Göteborgs del innebär mindre pengar.

– Ser man till förslaget med utjämningssystemet så förlorar Göteborg ungefär 250 miljoner på det. Vi får alltså minskat stöd till kommunen, säger Josefson.

Även bland finansministerns partikamrater saknas entusiasm för den nya statsbudgeten. Jonas Attenius, Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg, är visserligen positiv till att regeringen satsar pengar på trygghet och han ser stödet till välfärden som nödvändigt.

Samtidigt menar även han att budgeten inte innebär en förstärkning av Göteborgs ekonomi.

– Vi anar att det inte blir så mycket nya pengar, om det ens blir några alls efter kommunutjämningen, säger han.

Socialdemokraternas Jonas Attenius är kritisk till att regeringen slopar värnskatten. Arkivbild. Foto: Jesper Hallén/Socialdemokraterna

Vidare är Attenius besviken på den överenskommelse som regeringen gjort med Centerpartiet och Liberalerna om att slopa värnskatten för de som tjänar mest.

– Jag är väl lite kritisk i de egna leden nu, men det är helt fel prioritering. Det är runt 6 miljarder kronor som verkligen skulle behöva delas ut i skolan och välfärden nu, säger han.

Demokraternas Martin Wannholt gör samma analys som S och M och liknar statsbudgetens effekt på Göteborg vid ett nollsummespel. Han lyfter två frågor som enligt honom borde ha fått utrymme i budgeten.

– Vi hade velat göra en satsning på kvarterspoliser, men det lyser med sin frånvaro. Vi hade gärna sett att Göteborg hade fått bli en pilotkommun för detta, säger han.

Mer kritisk är han när han synar budgeten i jakt på satsningar för att hjälpa kommunerna med kostnader för att ta emot flyktingar.

– Jag saknar ett resonemang i budgeten kring migrationskostnaden. När kommer regeringen att börja överväga kommunernas kapacitet vad gäller boende, utbildningsplatser och jobb, saker som är viktiga för en fungerande integration? Det här är jätteviktigt för Göteborg och jag ser inget svar på det i budgeten, säger han.

Axel Josefson säger att budgeten innebär att Göteborg nu måste prioritera hårt och att staden i framtiden inte kan kosta på sig utgifter utöver de nödvändiga.

– Vi kommer att fortsätta arbetet med att prioritera kärnverksamheter och det kommer att finnas mindre pengar att tillgå, säger han.

Hur kommer Göteborgarna att märka det i vardagen?

– Det kommer att bli omprioriteringar. Vi prioriterar välfärdens kärna med skola, vård och omsorg.