Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Politikerna har varit alltför fega i bostadspolitiken”

02:07. Anna Granath Hansson, doktorand på bygg och fastighetsekonmiavdelningen varnar för en total kris på bostadsmarknaden.

Svenska politiker har kapitulerat i bostadspolitiken. Det har varit för mycket väljarfrieri genom åren som skapat dagens krisläge. I Berlin och Hamburg har politikerna visat en helt annan handlingskraft. Det anser Anna Granath Hansson, bygg- och fastig­hetsdoktorand vid KTH.

Svenska regeringar bär, oavsett politisk färg, ansvaret för dagens kris på bostadsmarknaden. Det hävdar flera experter DN talat med. En av kritikerna är Anna Granath Hansson, doktorand vid KTH:s bygg- och fastighetsekonomiavdelning. Hon har under flera år på nära håll studerat hur tyska politikerna hanterat, och löst problemen, i storstäderna Berlin och Hamburg.

– Den tyska bostadspolitiken fokuserar mycket på socialt blandade bostadsområden, då segregation ses som ett stort samhälls­problem och är något man vill undvika. Här råder det heller inte någon brist på bostäder, säger Anna Granath Hansson.

Hon ifrågasätter därför starkt de senaste årens införande av bland annat Attefallshus, lättnader i andrahandsuthyrningar och ombildningar till bostadsrätter.

– Det är bara nödlösningar i en desperat situation. Åtgärderna kommer inte åt helhetsproblemen med till exempel reavinster och ränteavdrag, säger hon.

Anna Granath Hansson anser att de borgerliga regeringarna kan ­bostadsfrågor men att de av politisk feghet inte tagit sig an problemen. Hon är inte riktigt säker på om den ­nuvarande rödgröna regeringen har den kunskap som krävs, men det går inte att kompensera detta med luddiga mål och löften om att bygga bort bostadsbristen.

– I Tyskland har man en betydligt flexiblare planlagstiftning som på ett avgörande sätt underlättar och sparar tid i projekt som både kommunen och byggherrar vill ­genomföra, bland annat genom snabba planprocesser, betonar Anna Granath Hansson.

Till skillnad från Sverige, där alla samhällsgrupper har svårt att hitta en bostad, fokuserar den tyska bostadspolitiken på billiga lägenheter för de låginkomsttagare som drabbats av bristen på billiga lägenheter.

För att komma tillrätta med bostadskrisen krävs förutom ett stärkt samarbete mellan politiker och byggherrar även en realpolitisk lösning över block- och partigränser, anser Anna Granath Hansson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.