Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Politikerpensioner för miljoner

Under första halvåret 2011 fick fler än 450 kommun- och landstingspolitiker dela på mer än 42 miljoner kronor i politikerpension. Det visar en granskning som Sveriges Radios lokala kanaler gjort.

Politikerna är i många fall garanterade 100.000-tals kronor om året i politikerpension tills det att de fyller 65 år.

Enligt SKL:s grundavtal kan politiker som avgår eller tvingas bort få visstidspension från det att de fyllt 50 fram till ålderspension.

Före detta kommunalrådet i Leksand, Bertil Daniels (C), har de senaste 12 åren fått cirka 250.000 kronor om året i politikerpension. Han valde själv att lämna sitt uppdrag när han var 51 år och tycker inte att ersättningen, som ges utan krav på att söka nytt jobb, står i konflikt med arbetslinjen som hans parti driver.

– Men alltså kära vän, jag har ju inga dagar att sitta och rulla tummarna. Jag är engagerad i många olika saker i det här sammanhanget. Det här är ett avtal som är tecknat mellan svenska kommunförbundet och Sveriges kommuner då, och jag har ingen anledning att bryta det på något sätt, säger Bertil Daniels till P 4 Dalarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.