Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Portugal väntas be om stödpaket

Portugal väntas i april be om ett stödpaket från EU och IMF, rapporterar Reuters med hänvisning till källor i eurozonen.

– Det är redan en utbredd uppfattning på finansmarknaden, men nu har även EU:s finansministrar börjat inse detta, säger en källa.

Lissabon har hittills kunnat finansiera sig med hjälp av nya lån på kapitalmarknaden, men räntan har lyft till rekordnivåer i februari då allt fler tvivlar på landets betalningsförmåga.

Portugals regering har hittills avfärdat att man skulle behöva hjälp utifrån för att hantera sitt skuldberg och finansiera de stora underskotten i statsbudgeten. Företrädare för regeringen i Lissabon har förklarat att mycket också hänger på vad EU kommer fram till i diskussionerna om stödfonder och ekonomisk styrning inför och under EU-toppmötet 24—25 mars.

Portugal skulle om man ber om hjälp från EU och IMF bli det tredje eurolandet, efter Grekland och Irland, som inte klarar att sköta statsfinanserna på egen hand.

Grekland fick sedan landet inte längre kunde ta upp lån till rimliga räntor ett stödpaket med EU- och IMF-lån på 110 miljarder euro i fjol.

Irlands regering blev under senhösten tvungen att följa efter och också be om stöd utifrån, sedan notan för landets bankstöd svällde över förväntan.

Det irländska stödpaketet består av villkorade lån på sammanlagt 67,5 miljarder euro från euroländernas stödfond EFSF, EU och IMF samt bilaterala lån från Sverige, Storbritannien och Danmark.

Samtidigt skakas marknaden av en ovanligt hög nivå för Europeiska centralbankens lån till banker över natten. Det stora lånebehovet kan vara tecken på att någon europeisk storbank har problem att finansiera sig till följd av misstro mot bankens betalningsförmåga.

Från en nivå på ECB:s lån över natten till banker på 1,2 miljarder euro blev det under natten till torsdagen ett lyft till 15 miljarder euro. Och under natten till fredagen steg nivån ytterligare till över 16 miljarder euro, vilket är den högsta nivån sedan juni 2009.

– Man kan anta att det är en bank eller grupp av banker som inte kan hitta pengar på den öppna marknaden till rimliga kostnader, säger en handlare till Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.