Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Positiv börsvecka i Stockholm

Handelsveckan på Stockholmsbörsen avslutades uppåt. Även de ledande Europabörserna steg. Vid stängning hade OMXS-index gått upp 1,0 procent till 487,0.

Handeln präglades av ökad riskaptit, med stigande priser på olja och industrimetaller. Uppgången var bred med 24 av 30 aktier på storbolagslistan OMXS30 på plus.

Börshumöret stärktes också av amerikanska jobbsiffror som var bättre än väntat.

OMXS-index har med fredagens lyft gått upp 2,0 procent under veckan som helhet, vilket reducerar börsfallet hittills i år till 3,6 procent.

På OMXS30-listan var det stålkoncernen SSAB som gick starkast, upp 7,1 procent. Till vinnarna hörde även gruvkoncernen Boliden, som steg 4,2 procent i linje med stora börslyft för konkurrenter som Glencore och Antofagasta på Londonbörsen.

Bromsklossar på Stockholmsbörsen var verkstadskoncernen ABB, som sjönk 0,6 procent, och Swedish Match som backade 1,0 procent.

Byggkoncernen Skanska har fått en norsk byggorder värd 570 miljoner kronor. Aktien steg 1,3 procent.

Londonbörsens FTSE-index lyfte 1,0 procent, Frankfurtbörsens DAX-index lyfte 0,7 procent och Parisbörsens CAC-index steg 0,9 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.