Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-27 21:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/positiva-till-ab-volvos-extrautdelning/

EKONOMI

Volvo redo besluta om extra miljardutdelning

Foto: Ben Stansall/AFP

Volvokoncernen har fått hård kritik för att man planerat utdelningar och bäddat för bonusar samtidigt som det statliga stödet varit skyhögt. Men när AB Volvo nu väntas besluta om en extrautdelning på drygt 19 miljarder kronor har kritiken svalnat.

– Vi ser väldigt positivt på att utdelningarna har börjat ta fart igen efter pandemin, säger Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna.

Förra året drog AB Volvo tillbaka den planerade utdelningen på totalt 11,7 miljarder kronor, efter att flera storägare uttryckt att det vore olämpligt att genomföra utdelningen samtidigt som bolaget ansökt om permitteringsstöd.

Styrelseordförande Carl-Henrik Svanberg lät meddela att det inte heller skulle bli några bonusar för ledningen, vilket mötte stark kritik när det senare uppdagades att det blev precis tvärt om. Vd:n Martin Lundstedt höjde sin bonus från 13,1 till 21,4 miljoner kronor efter att styrelsen, utan att tydligt kommunicera det, ändrat i bonusprogrammet.

Aktiespararna hörde till dem som var öppet kritiska och Sverre Linton, chefsjurist, flaggade för ett trovärdighetsproblem. Men när nu AB Volvo planerar en extrautdelning ser han ingen sådan risk.

– Nej, vi är positivt inställda till utdelningen och tycker inte att det finns någon koppling mellan den och bonusarna, säger han.

Sverre Linton, chefsjurist Aktiespararna
Sverre Linton, chefsjurist Aktiespararna Foto: Fredrik Stehn

– Problemet med bonusen var att man genom olika krumbukter och i lönndom ordnade så att ledningen skulle få bonusar, fastän man sagt att det inte skulle bli så. Utdelning, däremot, kommer alla aktieägare till del och sker dessutom inför helt öppen ridå efter ett beslut av en bolagsstämma. Så det är vi positiva till, fortsätter Linton.

Storägaren Alecta, som inte ville se någon utdelning från AB Volvo förra året, är den här gången positivt inställda till förslaget.

”Alecta står bakom styrelsens förslag om utdelning. Enskilda bolags styrelser gör de bästa bedömningarna om utdelning, och det är bra att läget nu fortsätter normaliseras och att vi återgår till den ordningen”, skriver Carina Silberg, chef för ägarstyrning och hållbarhet på Alecta, via bolagets presstjänst.

Carina Silberg, chef för ägarstyrning och hållbarhet på Alecta
Carina Silberg, chef för ägarstyrning och hållbarhet på Alecta Foto: Evelina Carborn

Den extra bolagsstämman hålls under tisdagseftermiddagen och beskedet om utdelningen väntas kort därefter. Utdelningen föreslås till 9:50 kronor per aktie, det vill säga drygt 19 miljarder totalt. Orsaken till miljardregnet är försäljningen av dotterbolaget UD Trucks, som nyligen såldes till japanska Isuzu Motors för 20 miljarder kronor.

– Man ska inte glömma att det är en av våra stora folkaktier, så det är många som nu får ett litet extra klirr i kassan, säger Sverre Linton.

Läs mer: Miljonbonusar till Volvos ledning trots tidigare stopp

Läs mer: ”Så enormt lite respekt och fingertoppskänsla”

Ämnen i artikeln

AB Volvo
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt