Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Postnord skickar tillbaka 400.000 paket till Kina

Varubil från Postnord.
Varubil från Postnord. Foto: Hasse Holmberg/TT

Postnord tvingas skicka tillbaka 400.000 paket till Kina och andra länder utanför EU, rapporterar SVT. Det handlar om försändelser som inte hämtats ut av kunder sedan Postnord införde en avgift den 1 mars.

Nästan hälften av de paket som skickats från Kina till svenska kunder sedan den 1 mars har inte lösts ut. Orsaken är det nya regelverk som då infördes med en avgift på 75 kronor för att kompensera att en majoritet av kunderna inte betalade in moms. 

I slutet av april ska Postnord börja skicka tillbala försändelserna. Enligt bolaget handlar det om 400.000 paket och brev, rapporterar SVT.

Internationella överrenskommelser tvingar Postnord att sända tillbaka varorna, men även om varorna levererats med flyg kan de skickas tillbaka med båt.

– Vi är glada för det, för det minskar i alla fall miljöpåverkan något av att skicka tillbaka alla varorna. Idealet är förstås att man inte beställer varor som man inte hämtar ut, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman till SVT Nyheter

Förra året exploderade internethandeln från Kina. Varornas pris var mycket lågt och som mest kom 160.000 om dagen. Efter årsskiftet krävde finansminister Magdalena Andersson (S) att Tullverket skulle presentera en handlingsplan för att se till att staten fick in sina momspengar. 

Enligt Tullverkets beräkningar handlade det om minst en halv miljard kronor årligen. 

Lösningen blev att Postnord införde ett påslag med 75 kronor för varje paket. Kunderna togs på sängen och har i stor utsträckning låtit bli att hämta ut sina försändelser. 

– Vi hade önskat att vi haft en längre tid för det här systemet att träda i kraft, säger Thomas Backteman till SVT.

Handeln med Kina och andra länder utanför EU har minskat dramatiskt som en följd av påslaget. Förra veckan kom 17.000 paket till Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.