Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Postnordchefen vill ha frihet att höja portot

Postnord vill få rätt att höja portot. Arkivbild.
Postnord vill få rätt att höja portot. Arkivbild. Other: Emil Langvad/TT

Postnords koncernchef Håkan Ericsson vill att företaget ska ha rätt att självt bestämma hur höga höjningarna av portot får vara. Han flaggar för att portot kommer att bli gradvis dyrare i takt med minskningen av mängden brev.

Den 1 januari i år höjdes brevportot till 9 kronor, det var en del i den politiska uppgörelsen om en ny postlag.

– Det är fortfarande internationellt sett ett billigt porto, säger Håkan Ericsson.

Det nya priset kommer att ge Postnord kostnadstäckning, vilket postlagen kräver. Men bekymret är att brevvolymerna krymper. Det blir med tiden svårare att täcka kostnaderna i och med att inkomsterna sjunker. 

– Om brevbäraren går med ett brev eller fyra, är det ingen större kostnadsskillnad – däremot är det en fjärdedel av intäkterna, påpekar Håkan Ericsson.

Läs intervjun med Postnords vd: "Vi har ett imageproblem". 

Han räknar med att det nya portot på 9 kronor klarar att täcka kostnaderna under 2018 och 2019. Därefter blir det svårare.

– Om volymerna fortsätter att minska som nu kommer det att bli en utmaning, säger Ericsson.

Postförordningen sätter ett tak på hur mycket Postnord självt kan bestämma över portohöjningar. Företaget får inte höja med mer än konsumentprisindex (KPI)

Postnordchefen påpekar att lagen som kräver kostnadstäckning, och postförordningen, som sätter ett tak på portohöjningar, kan komma i konflikt med varandra när mängden brev fortsätter att minska. Han vill se en ”uppdatering” av förordningen.

– Det förutsätter jag kommer att ske. Då kan vi gradvis höja portot när volymerna går med, säger Håkan Ericsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.