Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

PPM: Skärpta krav efter misstänkt bluff

Det orangea kuvertet med årsbeskedet.
Det orangea kuvertet med årsbeskedet. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Pensionsmyndigheten ska skärpa kraven för fondbyten i premiepensionen sedan rådgivare med hjälp av elektroniska id misstänks ha lurat sparare att byta fonder.

– Det kommer att införas senast i maj, säger Max Hellström på myndigheten.

För att kunna göra fondbyten i premiepensionssystemet på nätet krävs det att spararen loggar in med elektroniskt id. På senare tid har Pensionsmyndigheten varnat flera gånger för rådgivare som ringer upp sparare och säger sig samarbeta med myndigheten och erbjuder sig att hjälpa till med kundens fonder.

Pensionsmyndigheten menar att rådgivare tar hjälp av spararens elektroniska id för att logga in på spararens konto och sedan kunna flytta pengarna till en fond som rådgivaren får provision för.

Risken för spararen är att den hamnar i ett dyrare alternativ. Ofta brukar rådgivare välja fonder med högre avgifter som ger mer provision, men som gröper ur avkastningen för spararen.

Nivån på avgiften anses som särskilt viktigt vid långsiktigt sparande.

 

Vi ser synnerligen allvarligt på att någon byter fonder utan att man vet om det. Det är jämförbart med att stjäla någon annans fysiska id och vi har polisanmält eftersom vi anser att det är brottsligt.

 

Nu ska Pensionsmyndigheten skärpa kraven vid fondbyten genom att sparare även kommer att behöva signera fondbyten på samma sätt som görs vid exempelvis bankbetalningar.

– Vi kommer att införa den här ytterligare verifieringen senast i maj. Vi tror att fler kommer att inse att det inte står rätt till om man måste göra ytterligare en aktiv handling, säger Max Hellström, pressekreterare på Pensionsmyndigheten.

Ett bolag som pekas ut av Pensionsmyndigheten för att ligga bakom fondbytena är Lundstedt Fond & Finans och myndigheten undersöker också ytterligare ett fall.

För Lundstedt Fond & Finans har myndigheten fått flera samtal från kunder som känt sig lurade. Myndigheten har också anmält bolaget till polisen, Konsumentverket och Finansinspektionen.

– Vi ser synnerligen allvarligt på att någon byter fonder utan att man vet om det. Det är jämförbart med att stjäla någon annans fysiska id och vi har polisanmält eftersom vi anser att det är brottsligt. Vi vill att de övervakande myndigheterna tittar på det här också och förhoppningsvis vidtar åtgärder, säger Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten.

Lundstedt Fond & Finans har tidigare fått ett föreläggande av Konsumentverket där företaget mot vite på 750.000 kronor förbjudits flera olika åtgärder. Bland annat får bolaget inte ge intryck av att den anvisade fonden har en annan utveckling än vad som är fallet.

– Det är inte bra. Vi har ett föreläggande och vi har fått indikationer om att företaget bryter mot det och tittar på det i vår tillsyn, säger Carolina Andersson, processråd på Konsumentombudsmannen.

I samband med föreläggande togs inte turerna med bank-id upp. Enligt Carolina Andersson berodde det på att inga fondbyten gjorts.

– Men om de flyttar fonder mot kundernas vilja kan det handla om nya föreläggande eller andra rättsliga åtgärder, säger hon.

Johan Lundstedt, vd för Lundstedt Fond & Finans kommenterar via e-post att bolaget tar Pensionsmyndighetens anmälan på fullaste allvar och att företagets jurister utreder detta just nu.

Han menar också att kritiken från Pensionsmyndigheten om inloggningarna med hjälp av personers elektroniska id är obefogad och skriver att kunderna självmant loggat in på sina konton i eget syfte.

”Då kritiken uppmärksammades och pensionsmyndigheten tog kontakt med oss i december så såg vi över samtliga rutiner på företaget och har gjort tydliga förändringar i våra kvalitetssäkringar”, skriver Johan Lundstedt.

Bolaget säger sig inte kunna kommentera de klagomål från kunderna som förekommit eftersom de inte fått några bevis för att klagomålen är äkta.

Foto:

Premiepensionen. Många fonder att välja på

Premiepensionen brukar också kallas PPM och är en del i det statliga pensionssystemet.

De flesta svenskar har en del av sitt pensionskapital i systemet.

Det finns över 800 fonder att välja på i systemet. Den som inte väljer fonder aktivt får sitt kapital placerat i det statliga alternativet AP7 Såfa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.