Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

PPM-sparare får betala priset för okänd skatt

Sparare i PPM som valt fonder som investerar i utländska aktier kan drabbas av en okänd skatt som slår mot avkastningen. Pensionsmyndigheten har inte upplyst spararna om effekten.

– Det här blir ett större problem ju mer kapital som ligger i systemet, säger Stefan Engström som utreder PPM.

Frågan handlar om skatt på aktie­utdelningar som fonder som investerar i utländska aktier i många fall måste betala.

Samtidigt behöver inte statliga Sjunde AP-fonden, som förvaltar ickeväljarnas pengar i premiepensionssystemet, betala utdelningsskatt i många fall. Bland annat för utdelningar i amerikans­ka aktier som är en betydande del av fondens investeringar. För övriga marknader beror det på hur olika skatteavtal ser ut.

Skillnaderna i skatteuttag innebär i praktiken en fördel för sparare i Sjunde AP-fonden och de som investerar i Sverigefonder jämfört med de som har utländska aktiefonder i portföljen. Hur mycket det kostar spararna är oklart.

Men Stefan Engström, som leder en utredning som görs på social- och finansdepartementet om olika problem med premiepensions­systemet, bedömer att det kan vara i samma nivå som de förvaltningsavgifter som spararna betalar.

I så fall kan det handla om någon eller några hundralappar per år beroende på hur mycket kapital som finns på spararens konto. Det låter inte så mycket men på sikt kan det bli tal om högre belopp.

– Det blir ett större problem ju mer kapital som ligger i systemet samtidigt som internationell diversifiering är viktig, säger Stefan Engström.

Även om svenskarna lägger mycket av sitt sparande i svenska tillgångar har kapitalet i utländs­ka aktie- och blandfonder växt stadigt de senaste åren, visar DN:s uppskattning.

För fem år sedan var kapitalet som svenska sparare placerat i utländska aktie- och blandfonder drygt 26 miljarder kronor för att i dag vara uppe i över 68 miljarder kronor. Dels kommer det in nya pengar varje år i systemet dels har fondernas värde ökat när aktiekurserna stigit.

Stefan Engström vill inte säga vad utredningen kommer att komma fram till men bekräftar att det utländska skatteuttaget är en del av genomgången.

– Vi tittar absolut på det här och försöker göra en bedömning av vad kostnaderna blir för spararna. Vi funderar på om det går att göra justeringar i systemets konstruktion så att man slipper det här, säger han.

På Pensionsmyndigheten, som förvaltar premiepensionssystemet, har man ofta påpekat för spararna i PPM-systemet hur viktigt det är att tänka på avgifterna vid långsiktigt pensionssparande. Men myndigheten har inte berättat för spararna att den som väljer att spara i utländska marknader kan drabbas av en extra skatt.

Mats Öberg, chef för fond­enheten på Pensionsmyndigheten, tycker inte att myndigheten missat att informera om skillnaderna i skatte­uttag.

– Vår bestämda uppfattning är att det är viktigt att informera om kostnaderna och att spararna känner till dem. Men vi har inte hela bilden av hur det ser ut i olika fonder och hur det här påverkar avkastningen, säger han.

– Vi brottas också med problemet hur man ska nå ut med korrekt information. Det finns många pararmetrar som komplicerar bilden och vi kan inte informera så att man blir skrämd till att bara placera i Sverigefonder. Det kan det finnas nackdelar med, menar Mats Öberg.

System under press

• Premiepensions­systemet, eller PPM som det ofta kallas, är den del av pensionssystemet där svenskarna själva får välja fonder där ens pensionskapital placeras.

• Den som inte gör några egna val får kapitalet placerat i statliga Sjunde AP-fondens alternativ AP7 Såfa.

• På senare år har systemet fått kritik från olika håll. Bland annat har pensionärsorganisationer krävt att systemet läggs ned och att kapitalet flyttas till AP-fonderna. För dyrt och för stor spridning i avkastning mellan spararna, är en del av kritiken.

• Förespråkare hävdar dock att systemet har låga kostnader.

• Det pågår en utredning som tittar på olika problem med systemet. Den skulle vara klar i slutet av april men är försenad.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.