Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Praktik och trygghet kan ge fler ingenjörer

Elsa Arksand fick sommarjobb på Swedavia Fordon. Nu läser hon till civilingenjör på Kungliga tekniska högskolan.
Elsa Arksand fick sommarjobb på Swedavia Fordon. Nu läser hon till civilingenjör på Kungliga tekniska högskolan. Foto: Nicklas Thegerstrom

Trygg anställning toppar listan när ungdomar tycker till om sitt framtida arbetsliv. Men få vill bli chefer, visar en undersökning bland nästan 2 000 ungdomar som deltagit i Tekniksprånget.

Bristen på personal inom tekniska yrken kommer att vara stor de närmaste åren. Statistiska centralbyrån räknar med ett underskott på 50 000 ingenjörer år 2030.

För att locka ungdomar måste arbetsgivarna erbjuda fasta anställningar. Det visar resultatet av en enkät ställd till 1 870 ungdomar som sökte till Tekniksprånget förra året.

När de fick ange vad de såg som viktigast i sitt kommande yrkesliv hamnade ”en trygg anställning” högst. Lägst av nio alternativ rankades ”att uppnå en chefsroll”.

– Det här måste arbetsgivarna ta till sig när de skriver sina rekryteringsannonser. Den nya generationen är intresserad av helt andra värdeord än tidigare generationer, säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Tekniksprånget.

Hon har sin arbetsplats på Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), som organiserar regeringens och arbetsgivarnas gemensamma satsning för att motverka ingenjörsbristen.

Tekniksprånget ger ungdomar chansen att efter gymnasiet praktisera fyra månader på teknikinriktade företag, myndigheter eller organisationer. Målet är att de sedan väljer att läsa vidare på någon teknisk högskoleutbildning.

– Vi ser att de ungdomar som söker sig till Tekniksprånget är samhällsengagerade och miljöintresserade. De arbetsgivare som lyfter frågor om hållbarhet kommer att få många ansökningar när ungdomarna blir färdiga med sina studier, säger Alexandra Ridderstad.

Andra mätningar som IVA låtit göra visar att 80 procent av de ungdomar som söker sig till Tekniksprånget går vidare till högre studier. Deltagarnas svar tyder också på att möjligheten att praktisera på en arbetsplats efter gymnasiet leder till färre avhopp när de påbörjat sina högskolestudier.

Foto: Nicklas Thegerström

Elsa Arksand har fått praktisera på Swedavia Fordon. "Jag kände direkt att jag fick göra nytta, även om jag inte hade någon högre utbildning," säger hon. Foto: Nicklas Thegerström

Ingenjörsutbildningarna hör annars till de högskoleutbildningar som har störst problem med avhopp. Statistik från Universitetskanslersämbetet visar att färre än hälften tar ut sin examen.

Peter Larsson, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer, understryker vikten av att kombinera teori och praktik för att få högskoleutbildningarna att kännas mer relevanta.

– Vi behöver öka de praktiska inslagen, utan att ge avkall på det akademiska innehållet, säger han.

Peter Larsson anser också att det finns en vanföreställning om att ungdomar inte vill ha trygghet.

– De unga eftersträvar inte att hoppa runt på olika sms-anställningar. Vill man vara med och utveckla något vill man veta att man kan göra det under en längre tid.

Kan branschen möta önskemålet om trygga fasta jobb?

– Det tror jag absolut. Men många arbetsgivare måste kasta av sig importerade managementfilosofier där man tror att människor är en handelsvara.

Att chefskap är så lågt prioriterat bland ungdomar förvånar inte Peter Larsson. Han ser en trend att chefskap inte är lika eftertraktat som att vara specialist.

– Det är en väldigt oroväckande utveckling som i hög grad beror på att vi har ohemula förväntningar på våra chefer.

En avgörande fråga för att Tekniksprånget ska lyckas är att ungdomarna får bra handledning. För storföretag är det sällan något problem, men för de mindre kan det vara svårt att avsätta tid för handledare, konstaterar Jonas Cohen, kommunikationschef på branschorganisationen Teknikföretagen.

För att unga ska få fast anställning är utbildning enda vägen, betonar han.

– Den tiden är förbi när du efter nian kunde knalla ner till bruket och knacka på porten och fråga om det finns jobb, säger Jonas Cohen på Teknikföretagen.

Fakta.Detta vill ungdomarna

Ungdomarnas svar på uppgiften ”Rangordna vad du tror är viktigast för dig i din framtida karriär”:

1. Trygg anställning: 10 117 poäng

2. Ständiga utmaningar: 9 974

3. Balans mellan arbete och privatliv: 9 721

4. Att känna att jag bidrar till företagets verksamhet: 9 190

5. Att känna att jag bidrar till samhällsutvecklingen: 8 830

6. Globala möjligheter: 7 906

7. Att känna att arbetsgivaren bryr sig om och arbetar för sin omvärld: 7 724

8. En hög lön: 7 086

9. Att uppnå en chefsroll: 4 906

Poängen är beräknade efter den svarandes rangordning av de nio alternativen. Det alternativ som rankas högst får nio poäng, tvåan åtta poäng och så vidare.

Källa: IVA

Fakta.Det här är Tekniksprånget

Tekniksprånget är ett program för att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar. Det är ett gemensamt initiativ av regeringen och arbetsgivare inom teknikbranschen, offentlig sektor och organisationer. Tekniksprånget administreras av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Under fyra månaders praktik får unga som gått ut gymnasiet chansen att testa ingenjörsyrket i praktiken.

Över 200 arbetsgivare medverkar i projektet och erbjuder praktikplats på över 100 orter runt om i Sverige.

Praktiken genomförs på hösten och våren och har pågått sedan 2012.

60 procent av de ungdomar som söker till Tekniksprånget uppger att det finns något som gör att de tvekar att läsa en högre teknisk utbildning.

80 procent av de som gjorde Tekniksprångets praktik de fyra första terminerna uppger att de i dag studerar eller avser att studera till ingenjör eller annan teknisk utbildning.

75 procent av de tidigare praktikanter som studerar en högre teknisk utbildning i dag anser att praktiken påverkat deras val av utbildning.

Källa: IVA

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.