Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 07:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/premiarministern-uppmanar-medborgarna-smsa-pengar/

Ekonomi

Premiärministern uppmanar medborgarna sms:a pengar

Pakistans premiärminister Imran Khan.
Bild 1 av 2 Pakistans premiärminister Imran Khan. Foto: B.K. Bangash/AP
Imran Khan mötte Xi Jinping i Peking förra veckan.
Bild 2 av 2 Imran Khan mötte Xi Jinping i Peking förra veckan. Foto: Thomas Peter/AFP

Pakistans desperata ekonomiska situation har fått premiärminister Imran Khan att ta till ett oväntat grepp. Medborgarna uppmanas att sms:a några kronor till regeringen och framgångsrika pakistanier utomlands förväntas bidra med betydligt mer.

Mia Holmgren
Rätta artikel

I början av oktober stod det klart att Pakistan befinner sig i en akut ekonomisk kris. Valutareserven har minskat med 42 procent sedan årets början. 7,8 miljarder dollar, drygt 70 miljarder kronor, är den lägsta nivån på fyra år och räcker knappt att betala import och räntor på utländska lån till årets slut . 

För landets premiärminister Imran Khan är utvecklingen lite pinsam. Inför parlamentsvalet i somras upprepade han gång på gång att han ska utrota korruptionen och bryta Pakistans beroende av ”allmosor från väst". Där tidigare ledare tiggt om hjälp från Internationella Valutafonden, IMF, utlovade Imran Khan en annan lösning. En regering ledd av honom skulle istället fokusera på att hämta hem ”många miljarder dollar” som gömts utomlands för undvika beskattning. 

Imran Khan, som har ett förflutet som en av tidernas bästa cricketspelare, vann parlamentsvalet  - men efter bara två månader med den nya regeringen meddelade finansminister Asad Umar att Pakistan måste vända sig till IMF för ett omfattande räddningspaket. Det blir det 13 paketet för Pakistan sedan slutet av 1980-talet.

För att visa att Pakistan inte är helt i händerna på IMF och de reformkrav som ännu ett stödpaket innebär vädjar nu Imran Khan till sitt folk att lämna ett bidrag till landets ekonomi. Gräsrotsfinansieringen är tänkt att bekosta två gigantiska dammar  som ska trygga Pakistans vattenförsörjning. Genom att skicka ett sms med texten ”damm” kan privatpersoner skänka 10 rupier, knappt en krona, till projektet. Banköverföringar går också bra. 

En annan målgrupp är de nio miljoner pakistanier som bor utomlands. I tv-reklam och på sociala medier uppmanar Imran Khan diasporan att skänka drygt 90 000 kronor per person.

Kändisar har också bidragit med stora summor och medierna publicerar listor över de största donatorerna. Hittills har motsvarande en halv miljard kronor kommit in, men det är bara en droppe i havet. Dammarna väntas kosta 140 miljarder att bygga.

Premiärministern går också med håven bland Pakistans allierade i regionen för att begränsa inblandningen från Västvärlden. Först åkte han till Saudiarabien och den investeringskonferens som många av världens ledare nobbade efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi. 

Imran Khan i Saudiarabien.
Imran Khan i Saudiarabien. Foto: Amr Nabil/AP

Länderna har en god relation, bland annat har saudierna finansierat många moskébyggen i Pakistan, och Imran Khan fick löften om lån och stödpaket på sex miljarder dollar (omkring 55 miljarder kronor) från regimen i Riyadh. 

Pakistans bästa vän är Kina, som är huvudfinansiär av en gigantisk infrastruktursatsning  i Pakistan till en kostnad av mer än 60 miljarder dollar, den kinesisk-pakistanska ekonomiska korridoren. Därför är det naturligt att Imran Khans nästa resa gick till Peking. 

– Länder rör sig i cykler. De höga höjder och de befinner sig på botten. Tyvärr befinner sig vårt land på botten just nu med två mycket stora bekymmer, ett finansiellt underskott och ett underskott i bytesbalansen, sa Imran Kahn när han mötte Kinas ledare Xi Jinping i Peking för några dagar sedan

Xi försäkrade att han inte kommer att svika sin vän och Imran Khan, som stannade i Kina i fem dagar, fick löften om strategiska partnerskap och stärkta sociala band. Också här har ett lån på sex miljarder dollar nämnts, men den är inte bekräftad.

Kanske var det ödets ironi att en statlig pakistansk tv-kanal stavade fel till Beijing och skrev Begging istället när det rapporterades om premiärministerns Kinaresa. En ursäkt har framförts. 

Att Pakistan hamnat på ruinens brant kan inte skyllas på Imran Khan och den nytillträdda regeringen, visar en genomgång som The Economist har gjort. Under den förre premiärministern Nawaz Sharif nådde den ekonomiska tillväxten nästan sex procent. Uppgången skedde med dock med hjälp av skenande import av energi och maskiner. Vid sidan av den dramatiskt minskade valutareserven har bytesbalansen haft en liknande utveckling.

Nawaz Sharif tvingades avgå i förtid efter korruptionsanklagelser. Samma öde drabbade landets förra finansminister. Imran Khans politiska mantra har i flera årtionden varit att krossa korruptionen i ett av världens mest korrupta länder. Han försöker visa att den nya regeringen har en annan inställning i stort och smått. För några veckor auktionerades 21 bilar bort tillsammans med åtta bufflar som försett premiärministerns residens med mjölk.

Tidigare har Pakistan haft fått ta emot stora ekonomiska bidrag från USA, men den dörren stängdes tidigare i höstas. I september drog USA in motsvarande nästan tre miljarder kronor i utlovat bistånd till Pakistan. Washington anser att Pakistan misslyckats med att slå tillbaka landets brokiga flora av militanta islamistiska grupper.

Efter attentaten i New York 2001 blev Pakistan en av USA:s närmsta allierade i kriget mot terrorismen. Pakistan har fått nästan 300 miljarder kronor för att bekämpa väpnade grupper som talibanerna och al-Qaida.

Sedan Donald Trump blev president i USA har relationen mellan länderna försämrats, enligt Trump har USA bara fått ”lögner och svek” tillbaka. Som oppositionspolitiker ordnade Imran Khan stora protester mot USA:s drönarattacker mot mål i Pakistan.