Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 12:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/president-trump-tanker-infora-tullar-pa-varor-fran-eu/

Ekonomi

Trump tänker införa tullar på varor från EU

Flygplan, fisk, ost och vin riskerar att bli dyrare om USA:s president Donald Trump gör allvar av sitt hot att införa tullar på EU-varor för över 100 miljarder kronor. Foto: Evan Vucci/AP

På tisdagen hotade USA:s president Trump återigen med att införa tullar på varor för EU. Genomförs hotet kan amerikanska konsumenter få betala mer för vin, ostron och kläder från Europa framöver.

Rätta artikel

Efter att WTO visat att EU:s stöd till Airbus vid flera tillfällen haft skadliga effekter kommer USA nu att lägga tullar på EU-producerade varor till ett värde om 11 miljarder dollar.

Det skrev president Donald Trump i en tweet på tisdagen.

”EU har utnyttjat USA inom handel under flera år. Det tar snart slut!”, skrev han.

Tidigare har Trump ifrågasatt bilexporten från EU till USA. Främst har presidenten pekat ut den tyska fordonsexporten. I förlängningen skulle också den svenska fordonsindustrin drabbas hårt om tullarna blir verklighet, det menar Stefan Westerberg, senior ekonom vid Stockholms handelskammares.

– USA är en väldigt viktig exportmarknad för svensk fordonsindustri, det är den viktigaste av alla länder. Det finns beräkningar som visar på att en höjning av tullarna skulle hota 4.000 jobb enbart inom fordonsindustrin, säger han. 

– I förlängningen skulle det kunna ge ringar på vattnet och påverka andra delar av den svenska arbetsmarknaden och ekonomin i stort, fortsätter han. 

Amerikanska handelsmyndigheten USTR hänvisar till att franska Airbus subventioneras i EU. 

EU anser att summan på drygt elva miljarder dollar är kraftigt överdriven i relation till vad konflikten handlar om.

– Siffrorna bygger på USA:s interna uppskattningar och inte världshandelsorganisationen WTO:s, säger en talesperson för EU-kommissionen.

EU förbereder nu att svara USA med tullar på amerikanska produkter, enligt talespersonen.

– Ett svar kommer allt närmare. Men vi är självklart fortsatt öppna för förhandlingar med USA, säger EU:s talesperson.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1115578769518018560

Den amerikanska handelsmyndigheten USTR presenterade under måndagen en lista över de varor som kan få stora avgifter om de exporteras till landet. På listan finns bland annat varor som ost, vin, kläder och motorcyklar.

De nya tullarna från USA innebär en upptrappning av den 14 år gamla konflikten mellan USA och EU, där parterna beskyller varandra för att subventionera flygplanstillverkarna Airbus respektive Boeing.

Enligt USTR har Världshandelsorganisationen (WTO) flera gånger påpekat att subventionerna har negativa effekter för USA.

Det har pågått en rättstvist om det här i 14 år, nu är det tid för handling, säger USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer.

Den utdragna handelstvisten mellan USA och EU har pågått sedan 2005 och räknas som ett av WTO:s mest komplicerade ärenden.

I mars fällde WTO USA för att ha bidragit med olagliga subventioner till den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing.

USTR:s uttalande sammanfaller med krisen för Boeing, efter att flygplansmodellen 737 Max 8 belagts med flygförbud efter två dödliga olyckor.