Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Press på kortavgifter ska ge lägre priser

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Till sommaren kommer ett tak på bankernas förmedlingsavgifter vid kortbetalningarna. Finansmarknadsminister Per Bolund hoppas att taket ska leda till lägre priser för konsumenterna.

När en kund betalar med kort hos en handlare tar kortutgivaren, oftast en bank, en avgift för att förmedla betalningen.

I fjol kom en ny EU-förordning som bestämde att ett tak skulle sättas på dessa betalningar. Idag, torsdag, lämnar regeringen ett lagförslag som bygger på förordningen på remiss till lagrådet. Taket sätts till 0,2 procent av köpeskillingen vid betalningar med debetkort och 0,3 procent vid betalningar med kreditkort.

– Vi vet att avgiften kostar handlarna stora summor, säger Per Bolund.

– Det här förslaget kan medföra lägre kostnader som kan skickas vidare till kunderna, tillägger han.

Han tror inte att handlarna passar på att förbättra sina marginaler om och när de får lägre förmedlingsavgifter. Finansmarknadsministern litar på att konkurrensen tvingar fram lägre priser.

– Och de flesta handlare verkar på en konkurrensutsatt marknad, säger Bolund.

Hur mycket avgiften, och därmed priserna, kan sänkas går inte att säga. I en utredning från i fjol påpekas att avgifterna i Sverige sannolikt är lägre än i många andra delar av EU och därför blir inte skillnaden så stor när det gäller debetkort.

Däremot spådde utredningen att kreditkortsbetalningar skulle kosta mindre. "När det gäller kreditkortstransaktioner innebär däremot förordningens taknivåer tveklöst en betydande minskning av förmedlingsavgifternas storlek", står det i utredningen.

Lagen om takavgifterna väntas träda i kraft den 1 juli i år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.