Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 20:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/pressade-bonder-erbjuds-ta-lan-till-valdigt-hog-ranta/

Ekonomi

Pressade bönder erbjuds ta lån till väldigt hög ränta

Bönder tvingades sätta ut extra hö till sina kor under förra sommarens torka. Foto: Johan Nilsson/TT

Bristen på regn gör att oron växer hos landets bönder för att betet inte ska räcka till. Det gör att de kan behöva köpa in extra foder. 

I väntan på regeringens krispengar har bönder i Uppsalatrakten fått erbjudandet om att ta ett snabbt lån med femton procents ränta.

– Det är belysande för hur desperat situationen är för vissa bönder, säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert vid LRF.

Rätta artikel

Efter förra sommarens torka beslutade regeringen om ett krispaket som bestod av 1,2 miljarder kronor och som delades ut under hösten.

Enligt Lars-Erik Lundkvist, som är näringspolitisk expert vid Lantbrukarnas riksförbund, täckte pengarna bara en bråkdel av förlusterna som enligt LRF:s beräkningar uppgick till 10 miljarder kronor allt som allt.

Nu ligger ansökningsblanketterna för årets krisstöd ute på Jordbruksverkets hemsida. Det rör sig om 1,08 miljarder som ska sökas före den 20 maj och som ska delas ut från den 5 juli.

Samtidigt som många pressade lantbrukare väntar på tillskott i kassan, har det finansiella institutet Uppland kredit AB skickat ut ett erbjudande till ett okänt antal lantbrukare om att teckna vad man kallar Bondelånet. I praktiken är det ett snabblån mot femton procents ränta. 

”Sluta vänta vänta på regeringens krispaket”, skriver Uppsala kredit som erbjuder sig att låna ut mellan 25.000 och 500.000 kronor mot ett borgensåtagande.

– Det är en väldigt hög ränta, och det brukar det ju vara till snabba lån till den som inte är likvid, säger Lars-Erik Lundkvist.

Han tycker att erbjudandet är belysande för hur situationen ser ut för många bönder i nuläget.

– Djuren har börjat släppas ut samtidigt som det är torrt i markerna. Det finns inte tillräckligt med bete på många håll, och även tillskottsfodret är på upphällningen.

Många bönder är nervösa för att det inte ska komma tillräckligt med regn för att säkra de första skördarna av vall i maj månad. Vall blir grovfoder och ensilage vilket är det vanligast fodret som ges till nötkreatur och häst. 

– En del behöver komplettera betet genom att köpa tillskottsfoder redan nu, och då kanske man inte hinner vänta till krispengarna delas ut den 5 juli. Man behöver förstärka sin ekonomi genast, säger Lars-Erik Lundkvist. 

Utan foder kan de ekonomiska konsekvenserna bli ännu större på sikt eftersom man då kanske behöver slakta ut en besättning som man är beroende av längre fram, menar han.

Beräkningarna för hur mycket pengar som kommer att delas ut baseras på antalet nötkreatur, får, gris och fjäderfä. Ersättning kommer också att ges för lantbrukare som odlar spannmål, oljeväxter, proteingrödor och vissa andra grödor. 

Uppland kredits vd Victor Torstensson vill inte säga hur många lantbrukare som har fått erbjudandet om Bondelånet. Men när vi frågar om det rör sig om hundratals svara han ”mer än så”. 

– Hittills har kommit in ett antal ansökningar och vi har beviljat en del lån. Det är allt vi vill säga.

Varför så hög ränta?

– För att det är tänkt som ett kortare lån och inget som ska ersätta banklån, utan ses som ett komplement till de bönder som inte har möjlighet att få lån av sin bank.