Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Pressen kan öka på Italien

”Hittills har Berlusconi vunnit stöd för sin politik i parlamentet, men det har varit med knappa majoriteter”, säger SEB:s chefekonom, Robert Bergqvist till DN.se. Han efterlyser en bred politisk uppbackning i Italien.

Europabörserna faller med runt två procent på förnyad oro över den politiska situationen i Italien.

På tisdagen ska det italienska parlamentet rösta om nedskärningar i landets budget. Oppositionen förbereder också en förtroendeomröstning om premiärminister Silvio Berlusconi.

Räntan på den tioåriga italienska statsobligationen steg i den inledande handeln till rekordhöga 6,54 procent. Den stigande räntan är ett mått på marknadens tilltagande misstro till att politikerna lyckas lösa landets finansiella problem.

En ränta allt närmare sju procent har ansetts som gränsen för när ett land klarar av att låna upp på de reguljära marknaderna. Därefter kan det bli aktuellt med stöd från IMF:s och EU:s krisfonder.

Men SEB:s chefekonom, Robert Bergqvist, tror inte att stöd enbart från euroländerna räcker.

–- Det krävs att något större land, utanför eurozonen, går in, säger han till DN.se

Men varken Kina eller andra länder öppnade för att skjuta till pengar till de krisande euroländerna under förra veckans G20-möte.

Vad krävs för att euroländerna ska få externt kapital?

–- Poltikerna i eurozonen måste visa var samarbetet är på väg. De måste forma en vision för vad man vill. Efter att Grekland öppnade för folkomröstning är det nu möjligt för länder att lämna samarbetet, så var det inte före förra veckan och därför finns en osäkerhet om vad eurozonen står för, säger Robert Bergqvist.

Blickarna riktas mot Italien denna veckan, vad vill marknaden ha besked om?

– Det är inte bara marknaden som vill ha besked, utan även euroländernas stats- och regeringschefer. Man måste skapa en bred politisk uppbackning för den saneringspolitik som krävs. Hittills har Berlusconi vunnit stöd för sin politik i parlamentet, men det har varit med knappa majoriteter, säger Bergqvist.

Roger Josefsson är chefekonom på Danske Bank i Sverige.

- Oppositionen är för svag för att erbjuda ett alternativ till Berlusconi, men det finns flera i hans koalition som kan stå för någon form av regeringsombildning. Då kan man tänka sig att Berlusconi kan tänka sig att avgå, säger Josefsson.

Han pekar också på den teknokratiska lösningen där Mario Monti går in som premiärminister.

–- Men det skapar flera frågor om hur demokratin fungerar, säger Josefsson.

Hur vill den så kallade marknaden att man ska lösa Italiens situation?

–- Jag tror att den teknokratiska lösningen kan vara ett sådant alternativ, men Italiens problem handlar inte bara om underskottet utan om en rad avregleringar och att man måste få in kvinnorna på arbetsmarknaden, säger Roger Josefsson.

Precis som många andra ekonomer menar Roger Josefsson att länderna med stora budgetunderskott måste nå långsiktiga politiska lösningar för de finansiella marknaderna ska stabiliseras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.