Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Prins Carl Philip invigde köttcenter: ”Man ska äta svenskt”

Prins Carl Philip på den nya köttforskningsanläggningen.
Prins Carl Philip på den nya köttforskningsanläggningen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, inviger en ny köttforskningsanläggning. Med det hoppas universitetet kunna hitta nya lösningar på foderproblemen som följt av den extrema sommaren. 

På plats vid invigningen var prins Carl Philip. Prinsen har själv en bakgrund inom lantbruket efter sin tid på Stenhammars gård och sina studier på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). 

– Jag trivs bra i den här miljön. Det är alltid intressant att höra nya infallsvinklar, nya idéer och rön. Alltid lärorikt, säger han till DN. 

Lärorikt kan det även bli för forskarna vid SLU som nu får ännu bättre förutsättningar i den nya anläggningen för nöt- och lammforskning i Götala utanför Skara.

– Det behövs för att förstå och kunna tolka betydelsen av framtidens djurhållning och utmaningarna som finns inom inte minst klimat- och miljöfrågorna, säger Anna Hessle, forskare och samordningsansvarig på SLU i Götala. 

Den gångna sommaren har varit både extremt varm och torrt på flera håll i landet, vilket gjort det tuff för Sveriges lantbrukare som fått kämpa för att tackla bland annat stigande foderpriser. 

– Jag pratade med en kompis som har jordbruk. Han är självklart väldigt orolig och det tror jag att vi alla ska vara. Jag tror att vi kommer se ganska långa efterböjningar efter den här sommaren. I flera år, säger Carl Philip och fortsätter: 

– Jag har också hört på nyheter att det är många andra jordbrukare som haft det väldigt svårt. Mycket ekonomiskt, man måste köpa in vatten, man måste köpa foder, halm och sådant. Så det blir mer omkostnader än vad som är tänkt. 

Lantbrukare har under sommaren hört av sig till SLU:s forskare för råd om hur de ska göra när de inte har foder nog att övervintra sina djur, och forskarna på SLU har gjort vad de kunnat för att hjälpa till. 

Bland annat finns tidigare forskning på hur vass, löv eller spill från skogsindustrin kan användas i sådana situationer. Den typen av rapporter har SLU kunnat ta fram eai sitt arkiv. Men gamla rapporter går inte alltid att omsätta i dagens verklighet. 

– De här frågorna ändras ju över tid, man får andra svar i dag än man fick när man ställde samma fråga tidigare, säger Anna Hessle. 

Anna Hessle.
Anna Hessle. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det är därför viktigt att alltid vara i framkant och aktuell i den här typen av forskning. Någonting Anna Hessle hoppas att SLU ska kunna vara tack vare med den nya anläggningen i Götala. 

Hon hoppas också att den nya anläggningen ska locka fler forskare från andra fält till nya forskningssamarbeten. Någonting prins Carl Philip tror kan vara fruktsamt. 

–  Om man tänker på den här killen, Daniel från Brasilien (brasiliansk lantbruksforskare vid anläggningen, reds. anm.). Jag menar det kanske finns spannmål där som vi kan använda här i Sverige, eller så kanske vi kan se om de har någonting med djurhållningen som vi kan ta in och applicera här.

Vad kan en sådan här anläggning betyda för svenskt lantbruk?

– Jag tror det är väldigt viktigt. Mycket av det vi ser som självklarheter i dag startar ju någonstans förut som en forskningsstudie. Likadant är det nu, om vi gör en forskningsstudie om hur vi tror att framtiden kommer att se ut i dag, ja då kanske det blir en självklarhet framöver, säger Carl Philip. 

Bör vi också äta mer kött för att stötta bönderna? 

– Jag tror inte det behöver köpas mer. Vi äter dubbelt så mycket som vi producerar. Så det kanske är mer att man köper rätt i stället. 

Hur ser prinsens egen köttkonsumtion ut? 

– När jag köper kött själv, då äter jag så klart svenskt. Men många har börjat äta mer grönt, och jag tror kanske att det hamnar i att man äter en mer varierad kost. Men när man väl köper och vill äta kött tycker jag att man ska äta svenskt, säger Carl Philip. 

Han är medveten om att köttkonsumtionen även har en negativ miljöaspekt, men han verkar inte vilja dra ner på köttätandet för det. Prinsen menar att det också finns bra sidor med köttindustrin. 

– Det finns en miljöaspekt, så är det. Men det är också så att djuren bdrar till marken, de gödslar så att vi får mer insekter som pollinerar. Det är ju liksom ett kretslopp som vi ska tänka på. Det är inte bara metangaser och en miljöbov, utan det gör fantastiskt mycket gott också. 

Läs mer: Arvika kommun slopar vegodag – ska hjälpa bönder 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.