Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 20:04 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/prisade-for-sin-integration/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Prisade för sin integration

Marie Svensson, Erna Alkic´, Mikael Anderzén och Zaman Khalil på företaget Fexco Nordic tog emot ett integrationspris på måndagen.
Marie Svensson, Erna Alkic´, Mikael Anderzén och Zaman Khalil på företaget Fexco Nordic tog emot ett integrationspris på måndagen. Foto: Benkt Eurenius
- Integration för oss handlar inte om att vara snäll eller politiskt korrekt. Det handlar om ren och skär vinning, sade Mikael Anderzén. Han är vd för Fexco Nordic i Trelleborg, en av tre arbetsplatser som på måndagen belönades för inspirerande integrationsarbete vid "integrationens egen Oscarsgala".

Fexco Nordic har sitt nordiska huvudkontor i Trelleborg, och är ombud åt Western Union som sysslar med att skicka pengar mellan privatpersoner över hela världen.

Att kunna erbjuda kunderna service på deras modersmål och med kulturell kompetens höjer servicegraden och är därmed en konkurrensfördel, enligt vd Mikael Anderzén.

På Fexco arbetar 55 unga människor med ursprung i 30 olika länder. I fikarummet möts iranier och irakier utan problem. Folk från det forna Jugoslavien kan också samsas.

- Vi har kommit förbi det där med grupperingar, och det är svenska som gäller, sade Zaman Khalil.

Arbetsledaren Erna Alkic berättade att de försöker undvika generaliseringar på företaget.
- Vi säger aldrig att ryssarna är på ett visst sätt. Bara när vi skojar!

I Rådet för integration i arbetslivet samlas tre arbetsgivarorganisationer, Svenskt Näringsliv, Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarverket, samt tre fackliga centralorganisationer, LO, TCO och Saco.

Det var nionde gången som rådet delade ut sin utmärkelse. Avsikten är att lyfta fram goda exempel som kan inspirera andra.

Fexco Nordic utmärkte sig i kategorin privata arbetsgivare. Det kommunala priset togs hem av Järfälla kommun, där man har utvecklat en kompetensbaserad rekryteringsprocess som ska förhindra diskriminering.

Länsstyrelsen i Stockholm belönas för att de arbetar med mångfaldsfrågorna på ett uthålligt och långsiktigt sätt.

"Integrationens Oscarsgala" kallade konferencieren Karin Hallgren från TCO sammankomsten i Spårvagnshallarna där utmärkelserna delades ut.
Maria-Paz Acciardo är LO:s integrationsansvariga. Hon tycker utmärkelser är viktiga eftersom man gör goda insatser synliga.

-Det är inte bara diskrimineringsärenden som ska bli rubriker. Sverige är inne på en oerhört spännande kunskapsresa, där vi måste bana vår egen väg.

Farbod Rezania på Svenskt Näringsliv varnar för att man ska tro att det finns en "magisk formel".
-Mycket av integrationsarbetet görs utan att folk tänker på det. Det kallas sunt förnuft.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.