Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Priser på bostäder kan ha nått toppen

Other: Foto: TT

Hushåll som köper bostad i Stockholm eller Göteborgs innerstad får punga ut en allt större andel av sin disponibla inkomst. Det håller inte i längden och kommer att pressa fram en nedgång i priserna, menar Swedbank.

Hushållens köpkraft för att köpa bostadsrätter och småhus i storstäderna är den svagaste på fem år, visar Swedbanks boindex för fjärde kvartalet förra året.

– Det är illavarslande med så svag köpkraft i en miljö där ränteläget är så lågt som det är, säger Jan Ihrfelt, analytiker vid Swedbank Research.

Huvudorsaken till utvecklingen är förstås de stigande priserna på bostäder i storstadsområdena. Men också att flera amorterar och ökade energikostnader spelar in. Så här kan det inte fortsätta, tror Jan Ihrfelt. Den allt större kostnaden för bostäder i förhållande till inkomster kommer till sist att pressa tillbaka priserna, menar han.

– Snart finns det inget bränsle kvar för ytterligare prisuppgångar, säger Jan Ihrfelt.

Han jämför med hur utvecklingen såg ut innan investmentbanken Lehman Brothers kraschade 2008. Även då hade Swedbanks boindex sjunkit till nivåer klart under 100, som anger de prisnivåer som hushållen har råd med för sitt boende.

– Vi hade svaga siffror för hela 2008, när sedan kraschen kom och finanskrisen utlöstes sjönk bostadspriserna med 10–15 procent.

Swedbanks boindex tar med samtliga kostnader för boende, från energi till räntekostnader. I Stockholm räknar man med att normen är att 36 procent av den disponibla kostnaden går till boende. Nu ligger den siffran på 41 procent för de som är i startgroparna att köpa en bostad.

– Det gör att de har en väldigt ansträngd kalkyl. Konsekvensen bör bli att priserna mattas av. Marginalköparna är rätt avgörande för prisbilden och snart finns inget utrymme för att höja priserna ytterligare, säger Jan Ihrfelt.

Därmed skulle en flera år lång trend med uppåtgående priser vara på väg att vända. Bara under 2015 steg priserna på bostadsrätter i Sverige med i snitt 16 procent, den kraftigaste ökningen på sex år. Men flera bedömare räknar nu med att en vändning är på väg. Erik Olsson, vd för Fastighetsförmedlingen, har tidigare sagt till DN att han räknar med att priserna faller med 5 procent i år.

Även hushållen räknar med sjunkande priser, enligt SEB:s boindikator som kom förra veckan. Det finns också flera politiska beslut som kan pressa ned bostadspriserna framöver. Bland annat är ett amorteringskrav på gång. Dessutom pågår en debatt om andra åtgärder, som exempelvis en nedtrappning av ränteavdragen.

Samtidigt ska påpekas att situationen i storstadsregionerna är exceptionell. I resten av landet går en klart mindre andel av inkomsten åt till boendekostnader och köparna har goda marginaler. Allra störst köpkraft har de som investerar i en bostad i kommuner med färre än 75 000 invånare, enligt boindex.

Fakta. Boindex

Swedbanks boindex för hela landet är 100 när hushållen använder 30 procent av den disponibla inkomsten till boendekostnader. Då anses hushållen ha råd med sitt boende.

För Stockholmregionen är gränsen högre och går vid 36 procent.

När index går under 100 tyder det på att hushållens ekonomi är ansträngd.

Boindex för bostadsrätter i Stockholms och Göteborgs stad var 88 respektive 92, enligt boindex fjärde kvartalet förra året.

Det är ett tecken på att hushållen marginaler är negativa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.