Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 11:46 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/priset-for-ett-jobb-i-sverige-30000/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Priset för ett jobb i Sverige: 30.000

Foto: Roger Turesson
Regeringen Reinfeldts lag om arbetskraftsinvandring har blivit en lönsam affärsidé för samvetslösa företagare. Från 30.000 kronor och uppåt tar de betalt för ett svenskt arbetstillstånd, erfar DN. Och då är inget jobb garanterat.

Många företagare, ofta själva med utländsk bakgrund, ägnar sig åt att sälja tillstånd, ibland utan att ens erbjuda något arbete, säger en källa till DN Ekonomi.

Han visar en svensk hemsida som riktar sig till rysktalande i Sverige. Här annonserar företag öppet om att de säljer till exempel åtta svenska arbetstillstånd.

Det är pengar rakt ner i fickan för dem. Varken Migrationsverket eller någon annan kollar ju vad som händer förrän om någon två år senare eventuellt försöker förnya arbetstillståndet.

De bärplockare som råkade illa ut i somras är långtifrån ensamma. Här finns arbetsgivare som kräver sexuella tjänster för att hjälpa till med ett anställningserbjudande. Andra kräver alltså tiotusentals kronor, utan att erbjuda ett jobb.

Många är beredda att betala för ett tillfälligt arbets- och uppehållstillstånd. Tillståndet ger möjlighet till svensk legitimation och bankkonto, till att köra bil, läsa sfi-svenska och få förstahandskontrakt på en lägenhet. Med tillståndet har de tre månader på sig att hitta en annan, vit arbetsgivare. Misslyckas de med det kan de stanna och arbeta svart i två år.

Polisintendent Ingemo Melin-Olsson vid gränspolisen i Stockholm menar att arbetskraftsinvandringen är nästa stora skojar- och traffickingbransch. Lagen inbjuder till utnyttjande, anser hon.

– Det finns företag som utnyttjar det faktum att vissa människor är så desperata att de är beredda att jobba femton timmar om dygnet mer eller mindre gratis för att eventuellt fyra år senare få ett permanent uppehållstillstånd.

Vissa arbetsgivare utfärdar orimligt många anställningserbjudanden, anser både Migrationsverket och facket.

Från ett och samma gatuköksföretag i Stockholm fick Hotell- och restaurangfacket under tre sommarmånader ta ställning till hela tio ansökningar. Gatuköket som bär företagets namn har i dag bara tre anställda. Alla de tio tilltänkta nyanställningarna ska ”skala och hacka grönsaker”. Den person som arrenderar gatuköket säger till DN att han inte har en aning om detta.

Ett annat gatukök i Kista, helt utan anställda, inkom den 8 augusti med åtta ansökningar. Lika många kom från ett kafé i Kista med tre anställda.

Issa Habil Juristbyrå, som hjälpt de tre gatuköken ovan med ansökningarna, säger till DN Ekonomi att det inte är hans sak att bedöma huruvida ansökan verkar rimlig i förhållande till företagets storlek.

Jag har inte med det att göra.

Hotell- och restaurangfacket har försökt att hjälpa dem som råkat illa ut.

– Men eftersom tillståndet är knutet till en arbetsgivare vågar ingen berätta om oegentligheter. Då hotas de med uppsägning, säger ombudsman Per Persson.

Han berättar om en kock som för ett år sedan polisanmälde en restaurangägare i Sollentuna. Restaurangägaren hade tagit 50.000 kronor för att utfärda ett anställningserbjudande. Dessutom höll chefen inne två månadslöner. Ärendet lades ned sedan mannen tvingats återvända till sitt hemland.

Några månader senare företrädde Persson en annan landsman, som under lång tid hade jobbat 70 timmar i veckan med en månadslön långt under kollektivavtalet.

Också inom byggbranschen har antalet arbetskraftsinvandrare från länder som Ryssland, Vitryssland, Ukraina och Filippinerna ökat markant.

Vissa företag erbjuder bara halva den kollektivavtalade månadslönen, 13.500 kronor, för heltid, säger ombudsmannen Christer Carlsson.

– När vi påpekar det påstår de att de ska betala 27.000. Men ingen kollar att det verkligen görs.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.