Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Priset på bostadsrätter skjuter fart

Foto: Hasse Holmberg/TT

Det genomsnittliga priset på bostadsrätter i Sverige ökade med åtta procent i augusti i år jämfört med augusti i fjol.

I Stockholm har prisökningstakten börjat öka igen.

Under vintern och våren har prisökningstakten i både centrala Stockholm och Storstockholm (Stockholms län) haft en tendens att sjunka. Men statistiken för augusti visar en liten ökning av takten för centrala Stockholm. Priserna steg på årsbasis med sju procent i augusti, jämfört med 6 procent i juli.

– Priserna på bostadsrätter har börjat öka igen i Stockholms centrala delar, medan de stått still i länet, konstaterar Svensk Mäklarstatistiks analyschef Per-Arne Sandegren.

I länet låg ökningstakten kvar på fem procent.

I centrala Göteborg steg priserna på årsbasis i augusti med åtta procent och i Storgöteborg med hela 13 procent.

Malmö fortsätter att sticka ut när det gäller prisökningstakten i storstäderna. I centrala Malmö hade bostadsrättspriserna i augusti, jämfört med föregående tolv månader, stigit med 16 procent och i Stormalmö med 18 procent.

Villamarknaden har, som vanligt, varit relativt lugn under sommaren. Årsökningstakten var sex procent i Storstockholm, elva procent i Storgöteborg och tolv procent i Stormalmö.

I riket har den genomsnittliga prisökningen de gångna tolv månaderna varit nio procent. Snittpriset för en villa i Sverige var i augusti 3 007 000 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.