Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Priskrasch på olja skakar marknaden

Foto: TT

Oljeprisets ras skakar om marknaden. Börser och valutor rasar och flera oljeländer står vid ruinens brant.

Men för tillväxten, åtminstone globalt, kan det bli en positiv injektion.

Oljeländer som Saudiarabien och Ryssland har börjat få allvarliga statsfinansiella problem, med skenande underskott. På finansmarknaden ratas nu därför allt med exponering mot dessa länder samtidigt som så kallade CDS-försäkringar mot inställda betalningar skjuter i höjden för många tillväxtländer.

I kölvattnet uppstår geopolitisk oro, som breder ut sig inte minst i Mellanöstern.

– Det kan bidra till och en del av oljeländerna är ute just nu och bullrar väldigt mycket, säger Anna Breman, chefekonom på Swedbank.

Syftet bakom vapenskrammel och hot utomlands är att vinna politiskt stöd på hemmaplan och få medborgare att bortse från den extremt dåliga ekonomiska situationen de lever i.

– Vi har Saudiarabien–Iran, Ryssland–Ukraina och flera andra exempel där regimer använder externa hot för att få bort fokus från den inhemska ekonomin, säger hon.

Samtidigt är det många i väst som gynnas, däribland Sverige och svenska hushåll som får billigare bensin, energipriser och därmed mer pengar över till annan konsumtion.

Utvecklingen trycker även ned svensk inflation, som varit långt under Riksbankens inflationsmål under lång tid. Detta bäddar för nya stimulansåtgärder, som en räntesänkning eller valutainterventioner, enligt Breman.

Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, vet inte om han ska kalla det som pågår en oljekris eller ett oljekrig.

– Men kallar man det oljekris måste man ställa sig frågan för vem det är en kris. Om jag bara tittar på detta ur ekonomisk synvinkel är det här välkommet, säger han.

Båda ekonomerna räknar med att trycket nedåt på oljepriset kommer att bestå länge till och utesluter inte ytterligare prisfall.

Och oron för någon typ av finansiell härdsmälta, som hösten 2008, är liten.

– Riskerna som är kopplade till oljepriset och vilka företag som är exponerade är välkända, säger Breman.

Båda tar dock den geopolitiska hotbilden på allvar och varnar för ihållande börsoro.

De gigantiska underskott i oljeländernas statsbudgetar som nu uppstår täcks ofta upp av reservfonder, som dumpar tillgångar i hela världen. Det rör sig om reservfonder med tusentals miljarder dollar, som till stor del består av börstillgångar i väst, som nu börjar dumpas för att täcka upp de gigantiska budgethålen.

– Det här är ett hot mot aktiemarknaden under 2016, om oljepriset ligger kvar på de här nivåerna, säger Bergqvist.

Börsoro, valutaturbulens och prisras

Stockholmsbörsen har följt med ledande världsbörser nedåt hittills i år och tappat över 10 procent av sitt värde. På valutamarknaden slaktas samtidigt alla valutor med exponering mot olja och råvaror, allt från Rysslands rubel till Kanadas dollar och Saudiarabiens riyal.

Turbulensen följer på ett ras för oljepriset, som i sin tur hänger samman med ett stort och ihållande överutbud av råolja på världsmarknaden när Kinas ekonomi och världskonjunkturen bromsar in.

Ett terminskontrakt för leverans av Brentolja har hittills i år rasat med 20 procent till under 30 dollar per fat. Det kan jämföras med prisnivåer på över 115 dollar per fat sommaren 2014.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.