Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Prispress på restresor i högtryckets spår

Bad på Kreta. Arkivbild.
Bad på Kreta. Arkivbild. Foto: Sergej Ljashenko/stock.adobe.com

Solen och värmen i Sverige prispressar sista minuten-resorna till Medelhavet ”Det är absolut köparnas marknad”, säger Erika Butterworth på Apollo. Särskilt märks prisfallet i Västsverige, som också haft det soligaste och varmaste vädret.

Det torra och soliga vädret drabbar bönderna, men det gläder de flesta semesterfirare. En direkt effekt av högtrycksryggarna över Nordeuropa är att priserna på resor till Medelhavet faller.

– Jämfört med förra året, då det var dåligt väder, är priserna för en vecka vid Medelhavet ungefär 2.000 kronor lägre. Det är stor skillnad, säger Erika Butterworth, Sverigechef på Apollo.

– Bokningsgraden är ungefär densamma som förra året, men de som sitter på planet i år har betalat mindre. Vi sänker priserna tills vi fyller stolarna. Det är absolut köparnas marknad.

Hon konstaterar att de lägsta priserna märks i Västsverige, som mycket riktigt är den region i Sverige som haft det soligaste och varmaste vädret sedan i början av maj.

Samma tendens noterar Adam Györki, presskontakt på TUI (tidigare Fritidsresor):

– När vi tittade i går såg vi att avresor från Göteborg var betydligt billigare än förra året, medan avresor från Stockholm och Malmö var på mer normala nivåer.

Allmänt är det nu låga sista minuten-priser – med avresa inom en vecka – till Turkiet, Bulgarien och Mallorca.

– Det handlar om 10–20 procent lägre priser på sista minuten nu än vid samma tid förra året. Anledningen är antagligen det fina vädret här hemma. Även det faktum att man vill stanna hemma och se fotbolls-VM kan ha påverkat, säger Adam Györki.

– Men priserna ändras hela tiden.

På Ving berättar kommunikationschef Fredrik Henriksson att man i maj hade ett ”fantastiskt” bokningsläge, tio procent högre än vid motsvarande tid 2017, som redan var ett rekordår. Sedan kom det fina vädret.

– Under högsommaren är 90 procent bokat, men sista minuten-priserna på de platser som finns kvar är riktigt bra. Det kan vara vädret som gör att priserna är lägre än i fjol.

Vings största sommarresmål är Kreta, Cypern, Mallorca, Rhodos och Gran Canaria, och Turkiet uppges ha kommit tillbaka igen efter en svacka.

Turkiet tappade turister efter flera terrordåd och ett våldsamt kuppförsök 2016.

Erika Butterworth på Apollo påpekar att det trots allt alltid finns en efterfrågan på sommarresor, oavsett väder.

– Semesterresan handlar inte bara om sol och värme utan om en omställning, säger Butterworth, som själv reser till Kreta på fredagseftermiddagen.

Läs mer: Ovanligt billiga solresor efter värmeböljan

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.