Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Prisras på mobilsurf – som många missar

Priserna på att surfa i mobilen rasar. De senaste fem åren har snittkostnaden sjunkit hela 80 procent.  Men långt i från alla kunder får klippet med automatik.

Användningen av mobiler har genomgått en dramatisk förändring sedan sommaren 2007 då Iphone lanserades. Fram till dess användes mobiltelefonerna mest för att prata i och skicka textmeddelande.

Men med smarta mobiler och nya snabba mobilnät har våra vanor radikalt förändrats. Hukade över den lilla skärmen surfar vi hej vilt; tittar på film, lyssnar på musik, gör bankärenden, facebookar och allt möjligt annat som blivit möjligt tack vare ständig uppkoppling.

I takt med den tekniska utvecklingen och i takt med utbyggnaden av näten erbjuds allt snabbare hastigheter. Det vanligast erbjudna mobilabonnemanget är i dag 100 gånger snabbare än vad det var för fem år sedan. Därmed växer också mängden överförd data blixtsnabbt.

– Kundens beteende är helt förändrat, säger Thomas Ekman, vd för Tele2 i Sverige som i vinter höjt den surfmängd som ingår i abonnemangen.

– Mobilen har blivit första skärmen för många. Det är rörliga bilder överallt. Man vill inte vara begränsad av att behöva leta upp ett wifi. Och vi vill förstås vinna marknadsandelar och stimulera användningen av mobilnätet, säger Ekman.

Nu priskrigar operatörerna med surfmängden som valuta. I reklamkampanjerna tävlar budskap som: ”vi dubblar surfen”, ”boosta ditt abonnemang” och ”telefon med dubbelsurf”.

Snittpriset för en gigabyte data är en femtedel av vad det var för fem år sedan, 57 kronor, enligt siffror från jämförelsesajten Prisfakta. Men i många fall är det bara nya kunder eller kunder som hör av sig som får del av de förbättrade villkoren, enligt Magnus Bengtsson på Prisjakt som samarbetar med Prisfakta.

– Detta är den största prisförändringen på 10 år i Sverige och just nu är det nio av tio personer som inte får tillgång till förbättringen direkt. Det är tråkigt och vi uppmanar varje konsument att undersöka sina möjligheter, säger Bengtsson.

Prisskillnaderna mellan abonnemang med dåliga surfvillkor och de allra senaste surfvänliga abonnemangen kan vara våldsam. De billigaste med 1 gigabyte surf kostar under 100 kronor i månaden medan samma surfmängd i extremfall kan kosta uppemot 20 000 kronor.

En förklaring till att inte alla kunder får höjda tak är att många har avtal som inte medger att villkoren ändras ensidigt, säger Nicholas Rundbom på Telia. Men kunder som hör av sig kan få förbättrade villkor, ibland till en viss extra kostnad.

– Hos oss har kunder i vissa fall automatiskt fått den nya surfmängden med automatik, säger Christian Roth, privatmarknadschef på Telenor.

– Det här är en del av den utveckling som hela tiden sker. För en del år sedan hade vi obegränsad surf, säger Roth.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.