Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Privata bolag tjänar multum på flyktingbarn – familjer får bara en bråkdel

Före detta S-riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson.
Före detta S-riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson. Foto: Jack Mikrut

Bristen på boenden till ensamkommande barn gör att privata familjehemsförmedlare kan pressa upp priserna kraftigt.

Förre S-politikern Jan Emanuel ­Johanssons Hoppetgruppen pekas ut som en av de ­dyraste. En kommun kan betala 3.600 kronor per dygn – bara en femte­del går till familjen som tar sig an barnet.

Förra veckan granskade DN marknaden för de privata bolag som förmedlar familjehemsplatser till ensamkommande flyktingbarn åt kommunerna. Branschen har fått ett kraftigt uppsving i och med den pågående flyktingkrisen. Sedan 2014 har svenska kommuner betalat långt över en halv miljard kronor till bolagen. Många kommuntjänstemän är kritiska och anser att flera familjehemsförmedlare utnyttjar flyktingkrisen för att pressa upp priserna.

Ett av bolagen som pekas ut är Hoppetgruppen AB som ägs av den tidigare S-riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson. Han har under åren tjänat flera hundra miljoner kronor på att bygga upp och sälja bolag inom barn- och ungdomsvård.

Vimmerby är en av kommunerna som anlitat Hoppetgruppen. De har betalat 3.600 kronor per dygn för ett barn som inte varit i behov av några särskilda stödinsatser.

– Det är väldigt mycket pengar, men det var väldigt bråttom och vi hade inte tid att hitta något annat. Tyvärr är det en marknad som vi har svårt att styra. Hade det varit ett av våra egna familjehem skulle det kosta under 1.000 kronor per dygn, säger Svante Christiansson, individ- och familjeomsorgschef.

Flera andra kommuner betalar Hoppetgruppen upp till 3.600 kronor per barn och dygn, enligt kommunernas egna uppgifter och de avtal som DN har tagit del av. Långt över de mellan 1.200 och 1.400 kronor per dygn som kommunerna annars anser vara ett normalpris för en extern familjehemsplacering.

Det innebär alltså att kommunerna kan ha en månadskostnad på omkring 100 000 kronor för ett enda barn placerat i familjehem via Hoppetgruppen.

DN har varit i kontakt med ett av de familjehem som Hoppetgruppen anlitar. Mamman i familjen säger att pojken som fram tills nyligen bodde hemma hos dem inte har några särskilda behov, men att företaget ändå fakturerade kommunen 3.600 kronor per dygn. Kommunen bekräftar uppgiften för DN.

– Det var en riktigt dyr lösning för kommunen. Av de pengarna fick vi omkring 700 kronor per dygn. Resten gick till bolaget, säger mamman.

Familjen har sedan tidigare stor erfarenhet av att ta emot andra ensamkommande och de tycker inte att det stöd de fick från Hoppet­gruppen stod i relation till vad kommunen betalade.

– Han var en helt vanlig kille utan några särskilda krav. Hoppet­gruppen träffade vi fyra gånger och fick ett telefonnummer som vi kunde ringa om vi hade några funderingar. Andra företag som vi arbetar med erbjuder utbildningar, följer med till tandläkaren när vi inte kan komma loss och är fantastiskt hjälpsamma med allt. Det är som dag och natt.

En annan kommun som anlitat Hoppetgruppen är Västerås där verksamhetschef Gunilla Westberg reagerar på att en så liten del av bolagets avgift går till familjehemmen.

– Då återstår flera tusenlappar till bolaget, det är ju bara att räkna ut. Vi betalar väldigt mycket för vad vi faktiskt får tillbaka. Det är inte så att de här familjehemmen är bemannade med en extra personal dygnet runt, utan de kommer vid behov.

Har inte ni kommuner ett eget ansvar när ni betalar de här höga priserna?

– Jo, men så här ser det ut. Vi har inte tillräckligt med egna platser och barnen måste bo någonstans. I dag har vi avslutat samarbetet med Hoppetgruppen för att vi inte var nöjda. Men vi kan hamna i en situation där vi helt enkelt måste anlita dem igen, säger Gunilla Westberg.

Lisette Svensson, vd för Hoppetgruppen, vill inte svara på frågor via telefon, men skriver i ett mejl till DN att i de fall företaget tagit ett högre pris än sina konkurrenter beror det på att de placerade ungdomarna har behov av större stödinsatser. Den uppgiften dementeras dock av kommunerna som har betalat för ”en vanlig placering, utan särskilda behov”.

Lisette Svensson skriver också att företaget inte pressat upp några priser till följd av flyktingsituationen. ”Vi har gjort tvärtom, vi har sänkt våra priser”, skriver hon. Förutom de 750 kronorna som familjerna får, går resterande belopp, alltså 2.850 kronor per dygn, till bland annat administration, tolkkostnader och transporter. ”Överskott återinvesteras i verksamheten för att utveckla och kvalitetssäkra våra tjänster.”

Lisette Svensson värjer sig mot kritiken från bland andra Stefan Löfven och Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson om att privata bolag pressar upp priserna och utnyttjar flyktingkrisen.

”Det är tack vare sådana som oss, privata utförare, som samhället kan hantera flyktingkrisen. Vi drar ej nytta av den, vi hjälper samhället ur den.”

DN har även sökt ägaren Jan Emanuel Johansson, utan resultat.

Fakta. FamiljehemDet är kommunernas

Fakta. Familjehem

Det är kommunernas ansvar att ordna boende till asylsökande ensamkommande flyktingbarn. Socialtjänsterna föredrar ofta att placera barn under 15 år eller med extra behov av stödinsatser i familjehem framför hvb-hem.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.