Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Privatekonomerna: ”Handla bara det nödvändigaste”

Jul och nyår har satt sina spår. Sista januarihelgen innan lön har många svenskar nästan tomma plånböcker. Köp bara det allra nödvändigaste, uppmanar två privatekonomer.

Många svenskar har lagt en hel del av förra lönen på jul- och nyårsfirandet. Hela januari brukar därför för en del vara en fattig månad och en evig väntan på det datum då lönen betalas ut.

Gapar plånboken nästan tom gäller det därför att konsumera extra sparsamt de kommande dagarna, menar två privatekonomer som DN.se talat med. Onödiga inköp bör undvikas. Handla enbart det nödvändigaste.

– Det gäller att skjuta på allting annat och göra det senare, säger Ylva Yngveson, chef för institutet för privatekonomi på Swedbank, till DN.se.

Men hur lever man egentligen bäst snålt? Vissa inköp, inte minst mat, är trots allt oundvikliga. Se ändå till att utnyttja allt som redan finns i kyl, frys och skafferi tipsar Yngveson om.

Behöver man trots allt handla mat kan det vara bra att undvika att äta ute eller köpa färdigmat eftersom det är dyrare än råvaror.

– Man kan i stället göra egna soppor som är mättande och baka bröd, säger Ylva Yngveson.

Är det knapert ekonomiskt kan det även vara en idé att försöka ställa bilen hemma eller åtminstone samåka för att spara pengar, säger hon. Men är man trots allt bilberoende och bensinen håller på att ta slut behöver man inte fylla tanken helt.

– Tanka bara det du behöver, säger Yngveson.

SEB:s privatekonom Gunilla Nyström höjer dessutom ett varningens finger för lockelsen att ta snabblån när kontot närmar sig noll. Det är enbart en kortsiktig lösning, menar hon.

– Håll hellre igen än ta sms-lån. Man ska inte ta lån till den typen av löpande konsumtion, säger Nyström.

Behöver man snabbt få pengar är det bättre att sälja av prylar på nätet eller på loppis, anser både Nyström och Yngveson. Just nu är vintersportartiklar likt skidor, pjäxor och skridskor de mest populära föremålen på Blocket. Även vitvaror och mobiltelefoner går åt som smör i solsken.

Köp- och säljsajten har sin annonsförsäljningstopp under våren, men även januari är intensiv.

– En av anledningarna är att det är en knaper månad för många, säger Johanna Wilkens, pressansvarig på Blocket.

Både Ylva Yngveson och Gunilla Nyström poängterar värdet av ett sparkapital och en kontroll över sin ekonomi. På så vis slipper man att hamna i samma sits nästa januari.

– Det bästa är om man lägger undan pengar resten av året för att hantera jul och nyår, säger Nyström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.