Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/problem-skulle-losas-pa-10-000-ar-uppges-ha-tagit-minuter-for-ny-dator/

Ekonomi

Problem skulle lösas på 10 000 år – uppges ha tagit minuter för ny dator

Foto: Jeff Chiu

Forskare på Google hävdar att man lyckats skapa en dator med helt överlägsen kapacitet, rapporterar Financial Times. Som exempel har den på 200 sekunder kunnat lösa ett problem som skulle ta 10.000 år för dagens mest avancerade superdator.

Rapporten ska dock ha tagits bort från Nasas hemsida kort efter publicering. 

”En milstolpe”, sammanfattas bedriften i Google-forskarnas rapport, som tidigare i veckan låg uppe på rymdfartstyrelsen Nasas hemsida en kort tid, enligt tidningen. Det handlar om att den nya datorn Sycamore nått så kallad ”quantum supremacy” – ”kvantöverlägsenhet” – tröskeln där en dator kan lösa en uträkning som ingen konventionell dator kan lösa inom rimlig tid.

Uträkningen i det aktuella fallet handlar om huruvida en specifik algoritm genererade slumpvisa siffersekvenser eller inte. För Sycamore ska det ha tagit 3 minuter och 20 sekunder att komma fram till ett svar, medan det skulle ta omkring 10.000 år för IBM:s superdator Summit, enligt forskarna.

”Denna dramatiska hastighetsökning i förhållande till alla kända klassiska algoritmer ger oss ett experimentellt förverkligande av ’kvantöverlägsenhet’ för en beräkningsuppgift och varslar om ankomsten för ett mycket efterlängat dataparadigm. Såvitt vi vet är detta experiment den första uträkning som bara kan utföras av en kvantdator”, står det i rapporten enligt Financial Times

En av forskarnas spekulationer är att genombrottet kommer att följas av en kapacitetsökning som kommer att vara ”dubbelt exponentiell”. Formuleringen anspelar på Moores lag som innebär att mängden transistorer som får plats på ett datachip växer exponentiellt, att antalet fördubblas vartannat år.