Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Professor bryter mot KI:s regler

Other: Lars Epstein
Operakällaren och Franska matsalen. Business class och taxi. Trots sparbeting inom sjukvård och forskning bryter professorn och chefen för forskningscentret Novum Jan-Åke Gustafsson gång på gång mot Karolinska institutets representations- och reseregler utan att ledningen har några invändningar.

Stockholms läns landsting har under många år levt under tuffa ekonomiska villkor. Och forskningen vid Karolinska institutet har de senaste åren gått med stora underskott.

En granskning av den landstingsfinansierade Novum-forskningen vid Karolinska institutet visar en annan bild. Omfattande lyxrepresentation med årgångsviner och spritdrycker, ett stort antal flyg­resor i business class och första klass och ständiga taxiresor.

Professorn vid institutionen, Jan-Åke Gustafsson, kostar landstinget och staten miljonbelopp i resor och representation.

Jan-Åke Gustafsson har två kreditkort som utfärdats av Karolinska institutet (KI). De använder han ofta, bland annat till representation. Platserna är nästan uteslutande Stockholms exklusivaste krogar.

Utöver det gör han varje år ett stort antal utlandsresor i den dyraste flygklassen, trots regler om ekonomiklass. DN:s granskning visar även att han regelbundet bjuder med en av sina anställda på middagar och resor, en anställd som han har en privat relation med.

DN har granskat Gustafssons representationsnotor mellan 1995 och 2005. Representationen bryter i flera fall mot KI:s regler. Enligt KI får man inte dricka sprit när man representerar internt och man bör inte göra det vid extern representation, man får inte representera mot samma person gång efter gång, man får inte ha med sig make eller maka, men om man har det ska det motiveras. Dessutom får inte representationen vara "lyxbetonad".

Samtidigt som de flesta forskare vid Karolinska institutet arbetar i en anslagsmässigt pressad verksamhet bryter Jan-Åke Gustafsson mot KI:s regler på ett antal punkter.

Restaurangerna han besöker är några av Sveriges mest exklusiva.Vid flera tillfällen beställer Gustafsson och hans gäster sprit efter maten. Gustafsson har haft med sig en av sina forskare, som han också har en privat relation med, på ett drygt trettiotal middagsbesök. Institutionen betalar utan att motivering finns. Han bjuder då och då sina gästers fruar. Motivering saknas nästan alltid.

Enligt KI får man dricka ett glas per person och det ska inte vara lyxbetonat. Ändå beställer Gustafsson ofta in flera flaskor med franska årgångsviner. Jan-Åke Gustafsson väljer att relativt regelbundet äta på fyra av Stockholms högst rankade och mest exklusiva krogar när landstinget eller KI betalar.

Till exempel bjöd Gustafsson två italienska kolleger på Operakällaren för drygt ett år sedan. Det dracks dry martini och årgångs­viner för tusen kronor flaskan. På tio år har Karo-linska institutet och landstinget betalat minst 200 000 kronor för Gustafssons representation. Det handlar inte om några excesser eller överdrivet festande, totalsumman är oftast inom regelverket, däremot är middagarna i majoriteten av fallen av det exklusivare slaget.

Eftersom professor Gustafsson har ett intensivt arbetschema och deltar i ett stort antal internationella konferenser är han en av Karolinska institutets mest flitiga resenärer.

De senaste fem åren har han gjort 196 utlandsresor. Han flyger uteslutande business class eller första klass trots att reglerna säger att KI-anställdas resor "ska företas i ekonomiklass". Flygbiljetterna kostar ofta mellan 30 000 och 50 000 kronor styck. Vid ett tillfälle kostade biljetten över 100 000 kronor.

I många fall gäller resorna föreläsningar som Gustafsson håller runt om i världen. I de fallen betalar arrangören. Men många gånger betalar de bara för motsvarande en ekonomiklass- eller apexbiljett. Den resterande kostnaden för förs­ta klass eller business class-biljetten betalar institutionen.

En genomgång av Gustafssons rese­fakturor sedan slutet av 90-talet visar att han sällan motiverar valet av resklass. En gång skriver han på en liten lapp att han behöver resa bekvämt eftersom han reser så mycket. Annars har motiveringar saknats, vilket strider mot KI:­s regler då det ska ske vid varje resa.

Enligt Gustafssons administrativa chef Ylva Ekendahl har han sedan en tid börjat skriva motivering av sina resval i fakturaunderlaget.

Jan-Åke Gustafsson åker oftast taxi i tjänsten. Detta trots att reglerna säger att man i Stockholmsområdet ska använda offentliga kommunikationer i första hand.

Den totala kostnaden för Gustafssons flygresor sedan år 2000 är närmare 2,8 miljoner kronor. Huvud­delen får institutionen tillbaka från olika arrangörer. Men Gustafssons val av den dyraste flygbiljetten kostade institutionen för medicinsk näringslära, där Gustafsson är chef, under dessa år drygt 650 000 kronor. Däremot reser hans doktorander och anställda ekonomiklass.

Men ett antal av de biljetter DN granskat visar att även en av hans anställda reser business class tillsammans med Gustafsson.

DN har hittat fakturaunderlag där det framgår att hennes resa betalats med Gustafssons institutionskreditkort, men det finns ingen motivering till att hon reser i business class.

Hon arbetar sedan cirka tjugo år som forskare på Novum. Professor Gustafsson och forskaren har en privat relation. Enligt forskaren, som ansvarar för Gustafssons forskning om hormonreceptorn ER-beta, inleddes relationen i slutet av 80-talet.

Enligt Jan-Åke Gustafsson är den enda förklaringen till att hon upprepade gånger bjuds med på representationsmiddagar att hon är en viktig forskare på institutionen. Hans förklaring till att hon sitter bredvid honom i planet är att de behöver diskutera forskningen. Något samband med att de har en privat relation finns inte, enligt Gustafsson.

Vid mer högtidliga tillfällen är det försvarsminister Leni Björklund, som han också har en privat relation med, som är Gustafssons sällskap.

Vid till exempel installationen som hedersmedlem i den prestigefyllda National Academy of Sciences år 2001 följde Leni Björklund med.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.