Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Professor: Sverige behöver lägre lägstalöner

Sverige skulle gynnas av lägre lägstalöner. Det anser Lars Calmfors, professor vid Institutet för internationell ekonomi.

Sverige har högst lägstalöner i EU samtidigt som arbetslösheten är hög. Sambandet där emellan debatterades på ett seminarium i regi av Svenskt Näringsliv på måndagen.

Calmfors drog bland annat paralleller till Tyskland som trots eurozonens kris haft en kraftigt fallande arbetslöshet. Andra pekar på att Tyskland samtidigt haft ett kraftigt fall i antalet arbetade timmar medan medelarbetstiden i Sverige stiger.

Svenska företag kan i dag anställa en långtidsarbetslös i stort sett gratis. Effekten har varit liten men bland annat Svenskt Näringsliv påpekar att bidragen kräver pappersarbete som små företag har små resurser till. Politisk osäkerhet kring bidragens fortlevnad kan också få företagen att tveka på bidragsanställningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.