Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/professorn-vasteros-drabbas-av-ekonomisk-nedgang-i-nya-game-of-thrones/

Ekonomi

Professor: Västeros drabbas av ekonomisk nedgång i nya ”Game of thrones”

Foto: HBO

Rodney Edvinsson, professor i ekonomisk historia vid Stockholms universitet, har konstruerat en prisomräknare som visar värdet av mynten i tv-serien ”Game of thrones”.

För DN avslöjar han också ett ekonomiskt knep som drottningen, Cersei Lannister, borde ta till i den nya säsongen.

– Fiktionen är ett sätt att få människor att reflektera över historien, säger han.

Rätta artikel

På kontinenten Västeros är en gulddrake värd 210 silverhjortar. En silverhjort är i sin tur värd 56 kopparmynt. Men vad är de värda i verkliga, nutida pengar?

Professor Rodney Edvinsson, som forskar om makroekonomisk historia från medeltiden fram till i dag, kan ge svar. Han har konstruerat en särskild ”Game of thrones”-prisomräknare som visar värdet av de pengar som används i författaren George RR Martins böcker och den populära tv-serien.

– Jag har gjort det som ett pedagogiskt verktyg. Om det var verklig historia, hur skulle vi räkna då?

Rodney Edvinsson har tidigare publicerat historiska beräkningar bland annat på svenska pengar från så tidigt som 1200-talet. På hans sajt, historicalstatistics.org, kan man själv jämföra vad de olika mynten – silverdaler, penningar, skilling banco – är värda i dagens penningvärde.

Västeros har ett myntsystem med tre metaller, precis som Sverige hade åren 1624-1776. Och den skönlitterära valutan är analyserad med ungefär samma metoder. Rodney Edvinsson har noterat varupriserna i olika transaktioner och lagt ett pussel utifrån observationer om pengarnas värde vid givna tidpunkter. Beräkningarna visar att en gulddrake motsvarar ungefär 80.000 dollar i dag.

En del siffror som nämns i böckerna och serien är verkligen rena fantasy-summor.

– Man kan till exempel reflektera över prissumman i en turnering, 100.000 gulddrakar, vilket skulle motsvara 80 miljarder kronor. Det man kan tycka är extravagant, men vi har alltid lagt mycket på den här typen av skådespel, säger Rodney Edvinsson.

En observation han gjort är att köttpriserna i Västeros är anmärkningsvärt höga. Förmodligen en konsekvens av de oregelbundna årstiderna.

– Om man hade de här långa rörelserna i vädret så skulle det påverka prisförhållanden i ekonomin.

En annan slutsats är att Västeros verkar ha genomgått en lång period av sjunkande priser, deflation.

– Det finns en del tecken på att priserna föll under de 100 åren före händelserna i böckerna. Det skedde också i England under medeltiden. Sjunkande priser var en effekt av digerdöden och att befolkningen krympte, vilket ledde till ett stigande värde på silver och guld. Det slutade med rosornas krig, säger Rodney Edvinsson.

Han ser också problem med statsskulden i Västeros. Enligt Rodney Edvinssons beräkningar har Järntronen – centralstyret på kontinenten – lånat 6 miljoner gulddrakar i början av serien. Det skulle motsvara 20 procent av Västeros bnp. Att jämföra med Sveriges skuld i slutet av Karl XII:s krig, vilket var 40 procent av bnp.

Problemet för drottningen Cersei Lannister, som utmanas av kronpretendenten Daenerys Targaryen, är att skulden stiger.

– Det kan vara ekonomin som drar ned Cersei nu. Om Järnbanken inte får betalt kanske den stödjer någon annan. Sedan kommer ju vintern, och skapar andra ekonomiska förhållanden. Det kan ändra olika relationer här.

Rådet som Rodney Edvinsson skulle ge är att påbörja en myntförsämring, alltså att kronan ger ut utspädda gulddrakar och silverhjortar med lägre värde.

– Om man har behov av att snabbt finansiera krig, då är det så härskarna har gjort historiskt. Sedan har det varit skadligt för ekonomin på sikt och lett till uppror som man fått hantera.

”Game of thrones”, säger Rodney Edvinsson, är i hög grad baserad på historiska händelser och verkliga förhållanden.

– Jag hoppas att prisomräknaren kan öka intresset för historiska penningförhållanden.

Läs mer: Så bra var nya avsnittet av Game of thrones