Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Protester mot H&M i Sydafrika efter tröjannons

Other: Erik Esbjörnsson

På flera håll i Sydafrika har våldsamma protester brutit ut mot H&M-butiker som har vandaliserats och tvingats stänga, rapportera medier i Sydafrika. Orsaken är en tröjannons med en mörkhyad pojke som anses rasistisk.

Bolaget uppmanar de som protesterar att inte ta ut sitt missnöje på medarbetarna.

H&M visade nyligen en reklamannons där en svart pojke var iklädd en luvtröja med trycket ”coolest monkey in the jungle”. Annonsen fick snabbt spridning på sociala medier och klädföretaget H&M anklagades för att vara rasistiskt. Resultatet blev att H&M bad om ursäkt och drog tillbaka den kritiserade annonsen. 

Läs mer: Fortsatt kritik mot H&M – ”Tröjtryck kan tolkas annorlunda”.

”Vi är oerhört ledsna över den här bilden och ber om ursäkt för den. Vi har gjort fel och vi har därför tagit bort bilden i samtliga våra kanaler. Vi har dessutom beslutat att dra in tröjan på samtliga marknader”, skrev Anna Eriksson vid H&M:s kommunikationsavdelning i ett mejl till DN i samband med att annonsen togs bort i början av veckan.

Men i Sydafrika har protesterna trots det fortsatt efter en uppmaning från oppositionspartiet Economic Freedom Fighters, EFF. Bilder som cirkulerar på sociala medier visar hur demonstranter stormar och vandaliserar H&M:s butiker på flera olika platser över hela landet, bland annat i Johannesburg. 

I nuläget finns inga uppgifter om skadade, enligt SVT. Men enligt sydafrikanska medier ska polisen ha använt gummikulor mot demonstranterna. News 24 skriver om kaosartade situationer och att protester på flera gallerior har mötts av ett massivt polisuppbåd.

Utanför H&M-butiken i Sandton fick personalen eskorteras ut ur köpcentret av poliser efter att ett 80-tal av EFF-medlemmar i röda tröjor hade samlats i köpcentrumet på lördagen. 

Andra bilder visar hur butiksinredningen är totalt förstörd med högar av nedrivna kläder som ligger bland splitter från sönderslagna fönster och speglar.

Protesten verkar vara planerad och koordinerad samt samordnad av Sydafrikas tredje största parti EFF. I ett inlägg på Twitter hyllade partiledaren Floyd Shivambu medlemmarnas aktion mot rasism. 

 

 

H&M meddelar att samtliga butiker i Sydafrika har stängts under lördagen.

”Våra medarbetares  och våra kunders säkerhet är det viktigaste för oss och vi har stängt samtliga våra butiker i Sydafrika på grund av de pågående protesterna. Våra medarbetare på plats övervakar situationen noggrant. Vi uppmanar också de som protesterar i Sydafrika att inte ta ut sitt missnöje på våra medarbetare. Ingen person har kommit till skada. Av säkerhetsskäl är våra butiker stängda för tillfället”, skriver bolaget i en kommentar till DN.

Svenska ambassaden i Pretoria följer utvecklingen men det ska inte vara fara för några svenskar i landet.

– Generellt brukar vi be folk att iaktta försiktighet vid folksamlingar och lokala demonstrationer och följa lokala myndigheters uppmaningar och råd, säger Lina Eidmark på UD:s pressjour.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.