Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 02:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/protester-nar-swedbank-ledningen-motte-estlands-premiarminister/

Ekonomi

Protester när Swedbank-ledningen mötte Estlands premiärminister

Göran Persson. Foto: Alexander Mahmoud

På fredagen besökte Swedbanks styrelseordförande Göran Persson Estland för ett möte med cheferna för landets finansinspektion och premiärministern Jüri Ratas. Utanför samlades demonstranter och besvikna investerare. 

Mötet ägde rum på fredagsförmiddagen i den estländska huvudstaden Tallinn. Utöver styrelseordföranden Göran Persson närvarade även Swedbanks avgående vd Anders Karlsson och hans planerade efterträdare Jens Henriksson.

Från estländskt håll närvarade både premiärministern Jüri Ratas, finansministern Martin Helme, och chefen för finansinspektionen Kilvar Kessler.

”Det var relationsbyggande möten där bland annat frågan om arbetet för att motverka penningtvätt diskuterades.” skriver Anette Ringius, som är presskontakt på Swedbank, i ett mejl till DN.

Utanför den estländska regeringsbyggnaden där mötet ägde rum visade en grupp investerare, som enligt den estniska nyhetssidan Err.ee anser sig ha blivit lurade när Swedbanks estländska filial agerade mellanhand i en stor markaffär under 2007, sitt missnöje genom att samlas utanför och hålla upp skyltar.

Protesterna inleddes redan under torsdagen. Då parkerades en lastbil som målats med ett Swedbank-kritiskt budskap utanför företagets estländska huvudkontor.

Frågan som skrivits på lastbilen, på svenska och estniska, och var riktat till Göran Persson, gällde vad som hänt med investerarnas pengar.

Anette Ringius, presskontakt på Swedbank, vill inte kommentera affären eller hur företaget ser på protesterna.

”Lastbilen på bilden är kopplad till ett enskilt kundärende som inte var i fokus under mötena. Vi kommenterar av princip inte individuella kundärenden”, skriver hon i ett mejl.

https://twitter.com/errnews/status/1180096848851275777

Efter sammanträdet höll Göran Persson en pressträff där han poängterade att Swedbank inte har några planer på att lämna Estland, trots penningtvättsskandalerna som briserat i den estländska avdelningen.

Sammanlagt misstänks omkring 3,8 miljarder euro (cirka 41 miljarder kronor) i potentiellt illegala pengar ha passerat mellan konton hos Swedbanks och Danske banks estniska filialer.

Den förre statsministern sade att Swedbank visserligen har problem med sitt anseende, men att banken fokuserar på att återställa det.

– Vi går nu tillbaka till 2007 och granskar, jag tror det är mer än 15 miljoner kunder, och mer än 20 miljarder transaktioner. Vi går till botten med detta och vi vill starta om utifrån en punkt där vi vet vad som har hänt för att det inte ska uppstå igen, sade han enligt TT.

Läs mer: Tre toppchefer får gå från Swedbank Estland