Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Protester sprids i Europa

Demonstranterna på Madrids centrala torg har beslutat att fortsätta sina protester mot den ekonomiska politiken. Den fredliga proteströrelsen har fått efterföljare i Aten och Paris.

Demonstranter röstade med handuppräckning på söndagskvällen för att behålla sitt tältläger på torget Puerta del Sol i Madrid. Sedan den 15 maj har främst ungdomar slagit läger på torg i spanska städer för att protestera mot åtstramningar, korruption och hög arbetslöshet. Protesterna är fredliga och välorganiserade.

Den spanska regeringen har hittills avstått från att ge polisen order att skingra demonstranterna, trots krav från affärsidkare och lokala myndigheter.

Via sociala nätverk på internet har upprop gått ut om protester runt om i Europa till stöd för "verklig demokrati". I Aten samlades på söndagen runt 20.000 greker på Syntagma-torget för femte dagen i rad, inspirerade av de spanska demonstrationerna.

De protesterade med plakat och slagord mot regeringens åtstramningsförsök. Till skillnad från tidigare grekiska protester, då maskerade ungdomar slagits med polisen, så avlöpte söndagens jättedemonstration lugnt. Även i Paris gjorde runt 1.000 personer ett försök att dra igång en proteströrelse på Place de la Bastille. De vecklade upp jättebanderoller med texter som "Verklig demokrati nu" och "Paris, vakna!".

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.