Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 18:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/provningstillstand-i-huawei-tvisten/

EKONOMI

Prövningstillstånd i Huawei-tvisten

Foto: Ng Han Guan/AP

Tvisten mellan Huawei och Post- och telestyrelsen tas vidare.

Kammarrätten har nu meddelat prövningstillstånd i målet som rör förbudet mot Huawei-produkter i det svenska 5G-nätet.

TT Text

Huawei lämnade in sin kompletta överklagan till Kammarrätten i början av oktober. Bolaget krävde bland annat bevis på att bolaget skulle utgöra ett säkerhetshot mot Sverige. Huawei anser att förvaltningsrätten var allt för svepande i sitt domslut.

”EU-rätten och svensk förvaltningsrätt innebär att det krävs att Post- och telestyrelsen ska kunna påvisa omständigheter som på ett konkret och detaljerat sätt styrker ett verkligt, aktuellt och tillräckligt allvarligt hot mot Sveriges säkerhet. Om detta beviskrav inte uppnås får åtgärder inte vidtas”, skrev Huaweis presschef Henrik Devell i ett mejl till TT, i samband med att överklagan lämnades in till Kammarrätten.

Bakgrunden till tvisten är Post- och telestyrelsens tidigare beslut att stänga ute kinesiska bolag från den svenska utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet lutade sig mot en säkerhetsprövning av Säpo och Försvarsmakten. Huawei överklagade och under våren processades målet i förvaltningsrätten.

I juni beslutade förvaltningsrätten att Huawei utgör ett säkerhetshot om bolaget skulle delta i utbyggnaden av 5G-nät med den senaste tekniken.

Ämnen i artikeln

Huawei
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt