Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Prylarna som sänker elektronikvaruhusen

Konkurrensen är stenhård i elektronikbranschen. I somras blev elektronikkedjan Onoff ett av de första offren i kampen om kunderna och sattes i konkurs. Vissa produkter säljer så dåligt att elektronikvaruhusens omsättning sjunker.

Tv-apparater, kontorsmaskiner och fotoutrustning visar upp svaga försäljningssiffror för det andra kvartalet, det skriver nyhetsbrevet Market.se som bevakar detaljhandeln.

Försäljningen sjönk med 25 procent för den här typen av produkter jämfört med i fjol, enligt siffror från researchföretaget GfK Retail and Technology.

Försäljningstappet har fått omsättningen på flera av landets elektronikvaruhus att backa.

– Vi bör räkna med en nedgång även under resten av året, säger Daniel Grass på GfK till Market.se.

Anledningen till att det säljs betydligt färre tv-apparater är att det inte bjuds på något större idrottsevenemang under året som lockar tittarna att köpa nya apparater. Dessutom är priserna på tv-apparaterna pressade vilket urholkar värdet. Försäljning av fotoutrustning minskade bland annat på grund av att allt fler tar bilder med mobilen.

Vad gäller kontorsutrustning spelar detb ekonomiska läget med högre räntor och mer oro kring det ekonomiska läget i världsekonomin in, enligt researchföretaget GfK.

Produkter som däremot säljer bra är bland annat vitvaror, bärbara datorer och smarta telefoner.

Nu står elektronikhandelns hopp till julhandeln och hur sugna svenskarna är på att lägga smarta telefoner och surfplattor under granen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.