Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

PTK stoppar pensionsförhandling

Privattjänstemannakartellen (PTK) lägger ner försöket att höja premierna till den kollektivavtalade tjänstepensionen. PTK anser att Svenskt Näringsliv kommer med orimliga motkrav.

I december begärde PTK förhandlingar med Svenskt Näringsliv om att höja premien i ITP, den kollektivavtalade tjänstepensionen för privatanställda tjänstemän. Bakgrunden är att den stigande medellivslängden innebär att pensionen måste räcka längre. Det för i sin tur med sig att pensionen per månad blir lägre – om inte premien höjs.

Svenskt Näringsliv svarade att de visst kunde tänka sig att förhandla. Men samtidigt begärde arbetsgivarorganisationen att det skulle vara frivilligt för enskilda tjänstemän om de ville ha högre premie – mot att de avstod lön som motsvarade själva premiehöjningen.

Det kunde inte PTK gå med på och därför har de bestämt att inte fullfölja förhandlingen.

– Vi är inte intresserade av att utöka ITP med fler valmöjligheter, säger Niklas Hjert, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp.

– Folk är inte intresserad av flera valmöjligheter - de vill ha högre pensioner, tillägger han.

Läs också: Larm om lägre tjänstepension

Peter Jeppson, vice vd Svenskt Näringsliv tycker precis tvärtom: att det är bättre för den enskilde tjänstemannen att själv bestämma.

Men det blir ju ändå en avräkning. Man får en lönesänkning som motsvarar storleken på den höjda premien?

– Ja, i det ögonblick som man gör det, så blir det så, men den höjda premien ligger kvar, säger Jeppson.

Han understryker att sänkningen är engångsföreteelse. Den enskilde kommer även i framiden att få vara med om löneförhöjningar, men samtidigt ha kvar den högre premien. Även i PTK:s modell skulle n högre premie tas ur löneutrymmet _ bara att alla tjänstemän skulle påverkas av det, menar Jeppson.

– Men med vår modell så är det individen som har beslutanderätten, inte facket, säger han.

Niklas Hjert anser dock att det är tryggare för tjänstemännen om de har höjd premie inbakad i kollektivavtalet. Då blir det ingen diskussion om vad som händer vid nyanställningar eller när någon byter jobb,

Hjert räknar nu med att det ändå blir förhandlingar, men inte i PTK:s regi, utan på branschnivå.

PTK har 25 fackförbund som medlemmar, vara Unionen är den största och dominerande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.