Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/pts-om-postens-framtid-utdelning-farre-dagar-och-langre-till-ladan/

Ekonomi

PTS om postens framtid: Utdelning färre dagar och längre till lådan

De närmaste åren kommer regelverket att behöva förändras för att möta samhällets, företags och privatpersoners förändrade behov av postservice. Det konstaterar Post- och telestyrelsen (PTS) i en rapport. Foto: Emil Langvad/TT

Stadsbor kan komma att få längre till postlådan till förmån för glesbygdsbor. Och för att säkra en framtida postservice som går att lita på kommer både leverantörer och konsumenter behöva anpassa sig. Det konstaterar Post- och telestyrelsen (PTS) i sin årliga rapport om den svenska postmarknaden. 

Rätta artikel

PTS skriver i rapporten ”Svensk postmarknad 2019” att antalet klagomål har minskat, men att antalet klagomål per försändelse har ökat för vissa av Postnords tjänster. Detta gäller bland annat inrikes paket. 

– Det beror till stor på den ökade e-handeln. Här ser vi att branschen behöver bli bättre på att hjälpa och vägleda konsumenter som beställer varor via nätet. Det måste finnas goda möjligheter att få ersättning och hjälp om varor försvinner eller förstörs, säger Emma Maraschin, chef vid PTS enhet för postfrågor. 

Digitaliseringen har lett till en historisk minskning när det gäller antalet skickade brev. I fjol minskade det med åtta procent, vilket motsvarar totalt 183 miljoner stycken brev.

Samtidigt får drygt tre miljoner svenskar sin post från myndigheter och företag via digitala brevlådor.  

– Digitaliseringen påverkar i allt högre grad förutsättningarna för post- och paketdistributörer, men också frågan om vilka krav samhället ska ställa på en fungerande, samhällsomfattande posttjänst, säger Dan Sjöblom, PTS generaldirektor i ett pressmeddelande. 

– För att möjliggöra en effektiv och hållbar utdelning av brev och paket, som så långt som möjligt är självfinansierad, så kan vi helt enkelt behöva acceptera förändringar i posttjänsten, som vi i dag har tagit för givet, fortsätter han.

Ett exempel på förändringar som PTS nämner är att postmottagare som bor i städer kan komma att få lite längre till sin postlåda till förmån för boende i glesbygder, vars avstånd till postservice generellt sett redan är långt. 

PTS ser att postanvändarna måste vara öppna för förändrade utdelningsfrekvenser och nya leveranser. 

Enligt Emma Maraschin innebär detta att flera hushåll i tätorter kommer att få räkna med färre utdelningsdagar och längre avstånd till postlådan. 

Emma Maraschin, chef vid PTS enhet för postfrågor. Foto: Pressbild.

– Postdirektivet slår fast att utdelning ska ske fem dagar i veckan, men att länderna i EU får göra undantag från det. Men fler hushåll kommer behöva få räkna med färre utdelningsdagar. Behovet av femdagarsutdelning av brev är inte så stort längre. Våra undersökningar visar att behovet snarare är två till tre dagar i veckan, säger hon och fortsätter:  

– Folk i tätorter kommer att få längre avstånd till där de hämtar sina brev. För att få till bra leveranslösningar måste vi som samhälle arbeta mer gemensamt. Det gäller alltifrån kommuner, fastighetsägare och myndigheter, säger Emma Maraschin. 

Läs även: Postnords vd får sparken