Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/pts-ska-utreda-sakerheten-i-5g-nat/

Ekonomi

PTS ska utreda säkerheten i 5G-nät

Bild 1 av 2 Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 2
Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters

Post- och telestyrelsen (PTS) ska göra en riskanalys av säkerheten i de nya 5G-nät som teleoperatörerna planerar för. 

På torsdagen fick myndigheten uppdraget av regeringen.

– Vi behöver skärpa vår lagstiftning ytterligare så att vi får möjligheten att utesluta en enskild leverantör, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till DN. 

Rätta artikel

Post- och telestyrelsen (PTS) ska genomföra en riskanalys i enlighet med EU-kommissionens rekommendation för it-säkerhet i 5G-nät. 

EU-kommissionen har ombett medlemsländerna att bedöma de säkerhetsrisker som påverkar 5G-nät på nationell nivå och därefter vidta säkerhetsåtgärder.

Uppdraget till PTS kommer bland annat i spåren av den allmänna debatten om lämpligheten att eventuellt låta kinesiska telekomjätten Huawei bygga de nya 5g-näten. 

Huawei har bannlysts i USA efter misstankar om spioneri från den kinesiska staten. Kineserna själva tillbakavisar starkt anklagelserna. 

Oron från flera länder grundar sig till stor del i Kinas nationella underrättelselag från 2015 som gör det till en plikt för varje medborgare och företag, oavsett var de befinner sig i världen, att delta i Kinas underrättelsearbete. 

I Sverige är mobiloperatörerna i mycket hög utsträckning beroende av bolagets utrustning, enligt DN:s kartläggning

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) berättar att ett lagförslag som utreder möjligheten att utesluta en enskild leverantör är på remiss. 

Han vill inte ge några specifika kommentarer om Huawei utgör en säkerhetsrisk. 

– Jag vill inte peka ut ett enskilt land eller enskilt företag. Vi gör det här för att skärpa säkerheten i det 5G-nät som ska byggas i Sverige, och den säkerheten ska gälla oavsett vilket land eller vilken operatör som har ansvar för det, säger Anders Ygeman. 

– 5G kommer koppla upp många fler produkter på många fler kopplingspunkter än tidigare, och då är det angeläget att vi höjer vår säkerhetsnivå, tillägger han.  

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S). Foto: Alexander Mahmoud

Regeringen framhåller att detta är ett led i deras ambition att komma till rätta med eventuella säkerhetsproblem vid utbyggnad av digital infrastruktur, däribland 5G-nätet. 

5G är den femte generationen av mobilnät och beräknas kunna tas i bruk cirka år 2020. Tekniken är ännu inte färdigutvecklad och arbete med specifikationer och standarder pågår. 

5G förväntas möjliggöra mobilnät med betydligt större dataöverföringshastigheter och kortare svarstider samt hög kapacitet. 

PTS ska göra riskanalysen i samråd med Säkerhetspolisen, Försvarsmakten, Försvarets radioanstalt och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

Läs även: Storbritanniens försvarsminister får sparken efter Huawei-läcka 

Läs även: Huawei-konflikten trappas upp – kanadensare anklagas ha spionerat i Kina 

Torbjörn Pettersson: En bannlysning av Huawei kommer med en saftig prislapp