Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-27 03:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/pundet-faller-for-nionde-dagen-i-rad/

Ekonomi

Pundet faller för nionde dagen i rad

Foto: Alastair Grant/AP

Den brittiska centralbanken skärper sina krav på krisbuffertar i de mest utsatta brittiska bankerna inför veckans brexitomröstningar.

Pundet faller för nionde dagen i rad.

Rätta artikel

Pundet pressas inför vad som ser ut att bli ännu ett nej till premiärminister Theresa May utträdesavtal med EU på tisdag. Scenariot höjer risken för brexit utan ett avtal, vilket befaras få stora ekonomiska och finansiella konsekvenser.

Fast de flesta ekonomer räknar enligt en Reuters-enkät med att det brittiska EU-utträdet, som enligt lag ska ske om drygt två veckor, kommer att skjutas upp några månader.

En senareläggning av det brittiska EU-utträdet antas stärka pundet och det kan även ge visst stöd till priserna på brittiska tillgångar, då det antas minska risken för att Storbritannien kraschar ut ur EU utan ett utträdesavtal, enligt Kallum Pickering, ekonom på den tyska banken Berenberg.

– Men det skulle ju inte helt och hållet undanröja risken för en hård brexit, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Pickering ska man komma ihåg att det mycket väl kan bli brexit utan utträdesavtal även vid ett senarelagt EU-utträde, alternativt som ett resultat av en andra folkomröstning.

På marknaden befaras kraftig valutaturbulens i samband med veckans brexitomröstningar i parlamentet i London. I helgen uppmanade den brittiska centralbanken Bank of England brittiska banker att trefaldiga sina så kallade likviditetsbuffert inför brexit, för att kunna hantera ett kritiskt läge på marknaden, rapporterar tidningen Financial Times.

Vissa banker måste enligt det senaste direktivet ha tillräckligt med likviditet i kassan för att klara 100 dagar utan tillgång till kortsiktig finansiering, vilket kan jämföras med kravet på 30 dagar som gäller normalt.

Bland de banker som måste stärka likviditetsbufferten mest återfinns enligt tidningens källor Barclays och Royal Bank of Scotland.

Bankerna måste enligt Bank of England även se till att de kan hantera ett läge där det inte längre går att köpa dollar för det brittiska pundet.

Generellt betraktas så kallade investmentbanker och kapitalförvaltare som mer utsatta i krislägen än vanliga banker med kundinsättningar.

Läs även: Brexitoro ökar hos svenska företag

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt